fbpixelnoscript

Verbić: Nije postignut dogovor sa sindikatima

BEOGRAD, 9. marta 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srbije Srdjan Verbić izjavio je danas da nije postignut dogovor sa dva reprezentativna sindikata prosvetnih radnika koja su u štrajku.

Ministar Verbić je novinarima u hotelu “Cepter” u Beogradu kazao da sindikati traže dodatne garancije, ali je naglasio da se ponudjeni sporazum, koji su potpisala druga dva prosvetna sindikata, neće menjati.

“SPRS i Unija prosvetnih radnika Srbije i dalje traže dodatne garancije u odnosu na ono što stoji u Sporazumu. Ako u Sporazumu piše da Vlada nudi odredjene stvari i da se traži i odgovornost i prava i na jednoj i na drugoj strani i ako tu stoje potpisi ministara onda je potpuno besmisleno tražiti dodatne garancije”, rekao je Verbić.

On je dodao da Ministarstvo prosvete stoji na stanovištu da treba omogućiti i predstavnicima “ova dva sindikata da dobiju beneficije koje im nudi Poseban kolektivni ugovor”.

“Mi smo za to da se nadje neko zakonsko rešenje. Na primer, Aneks Posebnog kolektivnog ugovora. U ovom trenutku izmene samog Sporazuma nisu moguće, jer ono što stoji u Sporazumu je više puta prolazilo mišljenja Vlade i više ministarstava i to je apsolutni maksimum koji u ovom trenutku može da se ponudi”, kazao je Verbić.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije nisu potpisali Sporazum s Ministarstvom prosvete o prekidu štrajka, nego su nastavili obustavu rada.

Verbić je rekao da je umanjenje zarada prosvetarima koji su štrajkovali po zakonu.

“Mi samo podsećamo direktore (škola) koji su u ovom slučaju poslodavci da se pridržavaju zakona, a u zakonu piše koja su prava zaposlenih. Zaposleni koji su u štrajku imaju sva prava osim prava na zaradu za ono vreme koje nisu radili”, naveo je on.

štrajk u prosveti počeo je 17. novembra, a sindikati u štrajku najavili su za 17. mart protest u Beogradu.

Komentarišući najavljeni protest, Verbić je ocenio da je reč o “političkom protestu”.

“Ako je jedini razlog za štrajk što nemaju dovoljno garancija Vlade Srbije za ono što već piše u Sporazumu, onda to svakako nije štrajk već nešto drugo”, zaključio je Verbić.

Categories Vesti