fbpixelnoscript

Verbić: Granica od 50 bodova dostižna

BEOGRAD, 27. avgusta 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da će prag znanja za upis u srednje škole, odnosno granica od 50 bodova, omogućiti da trogodišnji profili budu ozbiljniji, kao i da se osigura kvalitet u četvorogodišnjim školama.

Verbić je ranije najavio da će sledeće godine biti uveden upisni prag za četvorogodišnje škole, što znači da će đaci koji ne skupe 50 bodova moći da upišu samo trogodišnje srednje škole.

“50 bodova je rezultat jedne analize koja pokazuje da je to upravo ona granica koja bi nam omogućila da i trogodišnje profile učinimo ozbiljnijim i jačim, nego što jesu i da osiguramo kvalitet u četvorogodišnjim profilima”, rekao je Verbić novinarima u klubu poslanika u Beogradu.

Ministar prosvete je rekao da u nekim slučajevima u odeljenje idu učenici koji su se upisali sa 80, kao i sa 42 boda.

“To je nemoguć zadatak za nastavnika da pokrene jedno takvo odeljenje. Mi moramo da napravimo tu razliku”, naveo je Verbić.

On je ocenio da je prag od 50 bodova dostižan i da čak učenik koji je imao sve dvojke u školi može na završnom ispitu da pređe taj prag.

Ministar prosvete je ocenio da uvođenjem te granice nastavnici i direktori mogu lakše da planiraju profile i da je cilj da postoje profili za koje se đaci prijavljuju.

On je rekao da je ove godine bilo slučajeva da se u celoj republici za određene profile prijavi šest učenika.

Verbić je juče za list Politika rekao da je u završnoj fazi novi pravilnik o upisu u srednje škole, kojim se uvodi prag znanja za upis u srednje škole.

“To znači da će učenicima biti potrebno najmanje 50 bodova ukoliko žele da upišu četvorogodišnju srednju školu”, rekao je Verbić.

Do sada su svršeni osnovci mogli da steknu maksimalno 100 bodova, tako što su sve petice iz prethodnog školovanja donosile 70 poena, dok su testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa nosili još 30 bodova (10 po testu).

Učenici su do sada raspoređivani u škole na osnovu bodova, njihove liste želja i broja slobodnih mesta, a upisni prag nije postojao.

Categories Vesti