fbpixelnoscript

Verbić: Biće načina za povećanje sredstava za nauku

BEOGRAD, 26. decembra 2015. (Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić izjavio je danas da je najveći problem nauke u Srbiji nedostatak novca za laboratorijsku opremu, repromaterijal i učešće na konferencijama i ocenio da će “ovog puta biti načina i sredstava da se to poveća”.

Nakon obilaska Naučnog kamiona u Beogradu Verbić je novinarima rekao da će veliki korak za rešavanje problema finansiranja nauke biti usvajanje Zakona o naučno istraživačkoj delatnosti početkom naredne sedmice u Skupštini Srbije.

“Predstoji da usvojimo Strategiju razvoja naučno tehnološkog razvoja i da posle toga vidimo kako najpametnije da utrošimo novac koji je obezbedjen za nauku u budžetu, koji je nešto veći nego što je bio prethodne godine”, kazao je on.

Verbić je rekao da misli da će biti načina da se podignu sredstva namenjena za direktne materijalne troškove što je najveći problem nauke.

On je rekao i da je uslov za konkurse za naučne projekte donošenje Zakona o naučno istraživačkoj delatnosti i usvajanje Strategije razvoja naučno tehnološkog razvoja.

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Djordjević izjavio je danas da je ideja Naučnog kamiona, odnosno “Putujuće kuće nauke da decentralizuje taj centar”.

“Kamion je prilika da probamo drugačije formate, da komuniciramo sa različitim ljudima na različitim mestima, da kada budemo u Kraljevu ne pričamo o bilo čemu, nego o zemljotresu, da u Novom Pazaru pričamo o temama koje njih muče”, kazao je on.

Djordjević je rekao da će Centar za promociju nauke sledeće godine kroz formular na sajtu “osluškivati” gde ko hoće da vidi kamion i taj spisak će se pretvoriti u mapu gde će potom kamion putovati.

Naučni kamion nalazi se još danas ispred Skupštine Beograda, a gradjani, izmedju ostalog, imaju priliku da vide izložbu eksponata elektromagnetnog spektra pod nazivom “Spektri”.

Categories Vesti