fbpixelnoscript

USPRS:Pravilnici o kriterijumima za finansiranje osnovnih škola uneće haos

BEOGRAD, 25. avgusta 2015. (Beta) – Izmenama pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova osnovnog i srednjeg brazovanja (CENUS) otvara se Pandorina kutija jer se višak zaposlenih pojavljuje i među nenastavnim osobljem, izjavila je danas predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković.

Na konferenciji za novinare je rečeno da u osnovnim školama, na osnovu izmena pravilnika, neće više postojati logopedi i mediotekari, kao i da će u biti smanjen broj bibliotekara, sekretara, pedagoga i psihologa, ali da će biti povećan broj direktora.

Kako je rečeno, pretpostavlja se da je oko 500 sekretara u osnovnim školama višak.

Jasna Janković je ocenila je da bi ove školske godine Ministarstvo prosvete trebalo da se bavi “udomljavanjem viškova nastavnog osoblja” jer ima dosta nastavnika koji nemaju punu normu časova.

Ona je kazala da su izmene pravilnika rađene bez konsultacija sa sindikatima.

“Naši konkretni predlozi su bili da ova školska godina počne što se tiče nenastavnog osoblja kao i prethodna, a da se tokom cele ove školske godine radi na pravilnicima koji bi stupili na snagu školske 2016/2017. godine. Smatrali smo da će to relaksirati celu situaciju, jer bi u decembru došlo do prirodnog odliva. Svake godine ode u penziju od 2.000 do 3.000 ljudi”, navela je ona.

Jasna Janković je navela da Ministarstvo smatra da ima dve trećine škola koje imaju do 24 odeljenja.

“Po toj logici dve trećine tih škola su osnovne škole i nijedna od tih osnovnih škola (ako nema istureno odeljenje) neće moći da ima sekretara. Samo sekretara, što se tiče osnovnih škola biće viška, mi operišemo brojem od oko 500”, navela je ona.

Prema njenim rečima, u srednjim školama biće izgubljen deo fonda pedagoga i psihologa.

“Ako i svaka najmanja škola ima direktora, a škola sa 34 odljenja nema pedagoga, onda se tu dešava nešto što nije u redu”, dodala je ona.

Jasna Janković je rekla da će danas u 15.00 biti održan sastanak predstavnika USPRS i pomoćnice ministra prosvete Snežane Marković, ali da ne očekuje “neke pomake”.

Predsednica USPRS rekla je da je pozitivno što je Ministarstvo prosvete na svom sajtu objavilo listu tehnoloških viškova i dodala da bi lista potreba trebalo da bude objavljena sutra.

Jasna Janković je rekla da je dobro i to što po prvi put postoje podaci koliko ima zaposlenih u obrazovanju.

“Ta brojka je 100.500. Mi smo operisali većim brojkama. Nadamo se da su to validni podaci. To se zove Veb CENUS. Važan nam je podatak da su sada raspoloživa radna mesta onih koji rade na određeno vreme”, objasnila je ona.

Categories Vesti