fbpixelnoscript

USPRS: Uvodjenje dualnog obrazovanja u Srbiji otvara mnoga pitanja

BEOGRAD, 24. oktobar 2016. godine (gradskibiro.rs) -Predsednica Unije sundikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković ocenila je danas da uvodjenje dualnog obrazovanja u Srbiji otvara mnoga pitanja, pre svega da li će biti više tehnoloških viškova u prosveti  i dodala da su potrebne promene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji bi pravno uredio odnose izmedju škola, poslodavaca, učenika, roditelja i zaposlenih.

„Sistem srednjih stručnih škola posle kojih djake čeka posao, našem obrazovanju nije nepoznat. Nakon Drugog svetskog rata imali smo Škole učenika u privredi, koje su uglavnom podizane blizu velikih fabrika. Nadam se da se ovim ne vraćamo na taj model, jer fabrika je neuporedivo manje sada, nego nekada“, rekla je Janković za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

Ona je rekla da se o tome kako će izgledati sistem dualnog obrazovanja ne zna mnogo, osim da će se ugledati na inostrane, i ton na one u zemljama sa velikim industrijama.

Jasna Janković je kazala da na primer u Sloveniji deca uče teorijske predmete tri dana, a dva dana su na praksi, van škole.

„Ako se nešto slično desi nama, onda smo u velikom problemu, jer i ovako imamo viškove zaposlenih (u prosveti)“, navela je ona.

Prema njenim rečima, potrebna je promena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

„Koji profili će imati dualno obrazovanje? Kako ćemo za kratko vreme, jer se očekuje da će se dualno obrazovanje uvesti već od naredne školske godine, uspeti da pravno, a i formalno ispunimo sve uslove za neometani rad škola? Hoćemo li dobiti armiju tehnoloških viškova ili ćemo konačno misliti i na zaposlene, kroz prekvalifikaciju ili otpremnine? Mnogo je pitanja, čije odgovore čekamo“, navela je Janković.

Ona je najavila da će USPRS u novembru napraviti okrugli sto i pozvati sve relevantne i zainteresovane strane – predstavnike Nacionalnog prosvetnog saveta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razovoja, privrednike, direktore i nastavnike u čijim školama se već deca dualno obrazuju, kako bi se dobilo više informacija i parametara o ovom pitanju.

„Svi mi koji radimo za obrazovanje, svesni smo da se nešto mora menjati i preduzeti. Tu smo da razgovaramo i nadjemo najbolje rešenje“, navela je Jasna Janković.

Na pitanje da li će dualno obrazovanje doprineti da mladi lakše nadju posao i da zaposlenost bude niža, Jasna Janković je rekla da su „srpske škole obolele od uzaludnosti obrazovanja, jer posle završetka školovanja, imate samo tražioce posla“.

„Medjutim, ne bi valjalo da zaposlenost učenika bude neznatno veća, a nezaposlenost nastavnika, ogromna. To bi samo povećalo glavobolju koja već traje“, istakla je Janković.

Categories Vesti