fbpixelnoscript

USPRS: U Zaječaru obustavljena nastava u 10 škola

BEOGRAD, 29. marta 2016. (gradskibiro.rs) – U 10 škola u Zaječaru danas je obustavljena nastava, a oko 500 prosvetara protestvovalo je danas ispred Gradske uprave u Zaječaru zbog dugova lokalne samouprave prema školama, rekao je predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) iz Zaječara Goran Manojlović.

Manojlović je za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) rekao da je u prepodnevnoj smeni bez nastave bilo oko 6.000 učenika i da će obustava nastave u 10 zaječarskih škola biti nastavljena i u po podnevnoj smeni.

Prema njegovim rečima, oko 500 prosvetara okupilo se danas ispred Gradske uprave.

On je naveo da je od ukupno 17 škola u Zaječaru u blokadi 16 i da škole u Zaječaru duguju oko 192 miliona dinara, jer im lokalna samouprava ne uplaćuje pripadajuća sredstva.

“Uputili smo zahteve Gradskoj upravi. Tražili smo i da nam se neko obrati, ali se niko nije odazvao pozivu. Ukoliko u roku od 8 dana ne budu odgovorili na naše zahteve, radikalizovaćemo protest”, naveo je on.

Ministar prosvete Srdjan Verbić izjavio je danas da je problem finansiranja škola u Zaječaru nasledjen i da će tim povodom razgovarati sa gradonačelnikom tog grada.

“Problem nije od juče. Novi gradonačelnik sada ima nezahvalnu dužnost da rešava nešto što nije dugo, dugo rešavano. Vidimo kako ima dobrih primera po Srbiji kako su lokalne samouprave uspele da reše problem. Kragujevac je odličan primer kako se to rešava”, rekao je danas Verbić novinarima u Beogradu.

On je kazao da će pozvati gradonačelnika Zaječara na razgovor, kako bi se videlo šta može Ministarstvo da uradi kako bi pomoglo školama u tom gradu da bolje funkcionišu.

“Kada je u pitanju finansiranje onoga što je na lokalnom nivou, mi ne možemo da namećemo prioritete. Ne možemo da kažemo kako je škola važnija od popravke puteva ili mostova…ali možemo da skrenemo pažnju sa aspekta ovog kapaciteta koji sada imamo u školama u nameri da nam te škole daju što bolji rezultat”, naveo je Verbić.

Categories Vesti