fbpixelnoscript

USPRS: U Čačku potpuna obiustava, u ostalim kraći časovi

BEOGRAD, 24. marta 2015. (Beta) – U gotovo svim školama u Srbiji koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) časovi traju 30 minuta, dok je u čačanskim školama nastava potpuno obustavljena, izjavio je danas predsednik tog sindikata Dragan Matijević.

Matijević je agenciji Beta rekao da su u gradovima širom Srbije škole koje su članice Unije u zakonskom štrajku skraćenjem nastave na 30 minuta, precizirajući da je reč o oko 500 škola.

On je kazao da je u Čačku u toku marš zaposlenih do školske uprave u tom gradu.

Tokom jučerašnjeg dana, u nekoliko gradova nastava je bila obustavljena u školama čiji zaposleni nisu dobili februarsku platu.

“U pedeset škola u tim gradovima, zaposleni u petak uopšte nisu dobili platu, pošto direktori nisu hteli da potpišu umanjenje plate, jer znaju da je to protivzakonito… Umanjenje plate zavisi od direktora i školske uprave, pa je tako nastao nered”, rekao je juče Matijević agenciji Beta.

Članovi USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine.

Oni, između ostalog, traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, kao i uvođenje platnih razreda.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su u feburaru s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da potpuna obustava rada nije u skladu sa zakonom i pozvao prosvetare da se “informišu o posledicama štrajka”.

Categories Vesti