fbpixelnoscript

USPRS: Tražili smo nastavak razgovora, niko ne odgovara

BEOGRAD, 25. marta 2015. (Beta) – Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković kazala je danas da taj sindikat s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministrom Srđanom Verbićem nema nikakav kontakt.

Ona je agenciji Beta kazala da je USPRS u ponedeljak ministru poslao pismo u kome traži nastavak razgovora, ali da mu niko iz ministarstva još uvek nije odgovorio.

U sindikatu tvrde da je oko 500 škola konstantno uključeno u štrajk skraćenjem časova, a Jankovićeva je podsetila da su u ponedeljakčačanski prosvetari odlučili da potpuno obustave nastavu, pošto im nisu isplaćene plate, jer direktori nisu želeli da potpišu odluku o smanjenju plata.

“Štrajk ne janjava, iako su pretnje onima koji štrajkuju velike”, kazala je Jankovićeva i dodala da će danas prosvetni radnici iz cele Srbije prisustvovati skupu “Veliki školski čas” koji počinje u 13.00 u Domu kulture u Čačku.

Članovi USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine.

Oni su zatražili 17. marta na protestu u Beogradu, između ostalog, i održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se razgovaralo o situaciji o obrazovanju.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su ranije s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka i okončali štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

Categories Vesti