fbpixelnoscript

USPRS tražiće ocenu ustavnosti Zakona o maksimalnom broju zaposlenih

BEOGRAD, 5. septembra 2015 (gradskibiro.rs) – Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je danas da će podneti zahtev za utvrđivanje ustavnosti člana Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru koji u neravnopravan položaj dovodi žene u odnosu na muškarce.

“Da li je on diskriminatoran, odlučiće Ustavni sud. Svakako i bez suda,znamo da je žene povredio i omalovažio. Treba istaći da smo tekst ovog Zakona videli tek kada je izašao u Službenom glasniku”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, primena Zakona o  određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru je samo jedan od problema koji opterećuje zaposlene u školama.

“Svi smo svesni neminovnosti promena, ali ne na ovakav način. Bez jasnog plana i cilja, ovo je i dalje samo tumaranje po mraku”, ocenio je ovaj sindikat.

Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stupa na snagu 12. oktobra.

Ministar prosvete Srđan Verbić uputio je dopis direktorima škola da zaposlenima koji posle 12. oktobra ispune uslov za starosnu penziju, od 60 godina i šest meseci, odnosno 61 godinu u 2016. godini ponude nastavak radnog odnosa u skladu sa potrebama tog radnog mesta do kraja ove školske godine.

U jučerašnjem saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da je obaveštenje prosleđeno nakon konsultacija sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samooupravu u vezi sa primenom Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

“Ovakav zahtev ministra Verbića nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samooupravu usledio je jer bi penzionisanje narušilo proces započete nastave, a ne bi dovelo do organizacionih i funkcionalnih promena u sistemu, niti ostvarilo očekivane uštede, pošto bi svakako ta radna mesta morala biti popunjena”, navodi se u saopštenju.

Categories Vesti