fbpixelnoscript

USPRS: Sutra se očekuje potpisivanje sporazuma

BEOGRAD, 22. aprila 2015. (Beta) – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije sutra očekuje zvanično potpisivanje Sporazuma o mirnom rešavanju spornih pitanja sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čime se okončava petomesečni štrajk.

Rukovodstvo ovoga sindikata je od juče u ostavci, ali će sporazum, ipak, potpisati u tehničkom mandatu.

Kako je agenciji Beta rečeno u Uniji u ovom sindikatu organizuje se izborna skupština koja je zakazana za 20. jun.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije juče je doneo Odluku o prestanku štrajka, nakon potpisivanja ponuđenog sporazuma.

“Zahvaljujemo se kolegama i zaposlenima u više od 500 škola, koji su nas pratili i podržavali, javnosti koja je razumela naše motive i medijima bez kojih ne bismo bili u stanju da predstavimo mnoge probleme školskog sistema”, navedeno je u saopštenju.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je juče na Glavnom odboru sindikata prosvetnih radnika, da je uvođenje platnih razreda neophodno i da je to prioritet u radu Ministarstva, saopštila je Unija.

USPRS je ocenila da su takve izjave ministra prve “čvrste garancije o posvećenosti Vlade” štrajkačkim zahtevima, nakon pet meseci od početka štrajka.

“Pratićemo odluke Vlade i biti partneri u donošenju važnog Zakona, koji se tiče platnih grupa i razreda u javnom sektoru i dogovarati iznos nagrada i pomoći zaposlenima u obrazovanju”, rečeno je u ovom sindikatu Uniji.

štrajk prosvetnih radnika skraćenjem časova na 30 minuta počeo je 17. novembra prošle godine. Dva od četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika obustavili su štrajk februaru.

Sindikat radnika u prosveti Srbije, koji je ostao u štrajku, najavio je da će danas u 11 sati održati sednicu Predsedništva na kojoj treba da odluči o daljim koracima.

Categories Vesti