fbpixelnoscript

USPRS: Pritisak na škole u štrajku

KRUŠEVAC, 2. marta 2015. (Beta) – Uputstvo koje je direktorima škola prosledio ministar prosvete Srdjan Verbić, a prema kojem, bez obzira na štrajk skraćenjem časova, za kraj časa mora da se zvoni nakon punih 45 minuta, izazvalo je pometnju u pojedinim kruševačkim školama, rečeno je danas u Uniji sindikata prosvetnih radnika u tom gradu.

U tom sindikatu strahuju da će sutra biti još gore, jer se takav scenario očekuje u svim školama.

“U škole je u petak stigao dopis iz Ministarstva u kome stoji da direktori moraju da obezbede da se zvoni na 45 minuta. To je danas primenjeno u pojedinim školama u Kruševcu, bez obzira što je kompletno članstvo naše, odnosno nema onih koji hoce da drže časove od 45 minuta”, rekao je Beti predsednik kruševačke Unije, Dobrivoje Marjanović.

Precizirao je da se u 18 škola zvonilo na 30 minuta, dok se u desetak škola zvonilo na 45 minuta, dodavši da se boji da će pod pritiskom Ministarstva i kruševačke Školske uprave to sutra biti učinjeno u svim školama.

“To će napraviti haos u školama. Neverovatan pristisak se vrši na škole da se zvoni na 45 minuta, a profesori završavaju čas posle 30 minuta. Takva situacija nikom ne odgovara”, kazao je on.

Najavio je da će večeras biti održan sastanak gradskog odbora Unije te da će se odlučivati o daljim koracima koje će prosvetari u tom gradu preduzeti.

Marjanović, koji je i potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kazao je da će taj sindikat u subotu na Glavnom odboru razmatrati dalje korake, te da ovakvi pritisci mogu samo da izazovu revolt i odluku o potpunoj obustavi rada.

“Ako vam ne dozvole da potpišete kolektivni ugovor, ako je odgovaraju na vaše pozive za razgovor, ne preostaje nam ništa drugo nego da zaključamo škole. Ničemu ne vodi ovo što se ne razgovara, ovo je pokušaj gušenja strajka, na terenu su pretnje, ucene”, naveo je Marjanović.

U Kruševcu Uniji sindikata prosvetnih radnika ne pripadaju jedino osnovna škola u Čitluku, dok je članstvo podeljeno samo u OŠ u obližnjem selu Dvorane, tako da skraćene časove pohadjaju gotovo svi djaci u tom gradu.

Categories Vesti