fbpixelnoscript

USPRS: Od 720 u 512 škola nije bilo prvog časa

BEOGRAD, 25. februara 2016. (Beta) – Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković rekla je da danas u prepodnevnoj smeni prvi čas nije održan u 512 škola.

“Što se tiče Unije od 720 škola se odazvalo 512 u pre podnevnoj smeni. Taj broj neće biti manji u po podnevnoj smeni”, kazala je Jasna Janković agencii Beta.

Ona je rekla da je razlog za štrajk bio što predstavnike sindikata niko nije pozvao od 13. januara kada su uputili pismo premijeru Srbije Aleksadru Vučiću, ministru prosvete Srdjanu Verbiću, ministru finansija Dušanu Vujoviću.

“Nas do prekjuče niko nije pozvao da razgovaramo o tome što platni razredi nisu usvojeni i što se nimalo nije popravio materijalni položaj zaposlenih u prosveti iako je to dogovoreno u Sporazumu o rešavanju spornih pitanja. Podsetili smo malo vladu na sebe”, kazala je ona.

Predsednica USPRS je ocenila da je to izgleda urodilo plodom, jer je za ponedeljak, 29. februar zakazan sastanak sa premijerom.

Jasna Janković navela je da su zahtevi sva četiri reprezentativna sindikata prosvete isti.

“Mi imamo praktično iste zahteve i nema razloga da ne saradjujemo sa svma koji hoće da saradjuju sa nama”, dodala je ona.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata SRPS, SOS i GSPRS “Nezavisnost” održali su danas koferenciju za novinare na kojoj su najavili da će se predstavnici sindikata prosvete u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije od koga o očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti.

USPRS je održao je danas odvojenu konferenciju za novinare povodom štrajka upozorenja.

Na ranijem sastanku četiri reprezentativna sindikata (USPRS, SRPS, SOS i GSPRS “Nezavisnost”) održanom 4. februara doneta je odluka o štrajku, a kao zahtevi su navedeni povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplata nagrade utvrdjene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u iznosu od 5.000 dinara.

Categories Vesti