fbpixelnoscript

USPRS najavio Svetosavski protest u Domu sindikata

BEOGRAD, 24. januar 2017 (gradskibiro.rs) – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održaće sutra u podne Svetosavski protest u Domu sindikata na kome će predstavnici tog sindikata razgovarati o tome kako će ubuduće taj sindikat izražavati nezadovoljstvo zbog nagomilanih problema u prosveti.

Predsednica USPRS Jasna Janković istakla je da predstavnici vlasti u Srbiji reaguju samo na pomen štrajka i protesta.


“Nismo u štrajku zato nas nisu pozvali da radimo na Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da smo u štrajku verovatno bi to uradili. Ma koliko mi želeli akademski i intelektualnoi da razgovaramo sa predstavnicima vlasti, nekako se oni oglušuju o to i reaguju samo na pomen štrajka, protesta, javnog okupljanja”, rekla je Janković na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, problemi u prosveti se nagomilavaju, a malo njih se rešava.

foto: gradskibiro.rs / Marko Rupena
foto: gradskibiro.rs / Marko Rupena

Jasna Janković je rekla da predstavnici USPRS nisu bili pozvani da učestvuju u radu na izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno da će tek moći da učestvuju u javnoj raspravi.

“Obećano nam je da ćemo tekst zakona moći da vidimo naredne nedelje. Tako su sindikati postali isključivo deo javne rasprave o zakonu a nikako socijalni partner koji bi trebao da da svoje primedbe”, navela je ona.

Jasna Janković je kazala da će predstavnici USPRS insistirati da zakon bude dobar i po meri onih koji rade u obrazovanju, ali i djaka.

“To znači da zakon bude jasan i da njegove mere ne budu preklapane sa drugim zakonima…što sve dovodi do nesporazuma i nesuglasica i sudskih sporova”, dodala je ona.

Kako je rekla insistiraće se na evropskim normama – da se broj učenika kako je predvidjeno Stragijom obrazovanja do 2020. godine svede na 25 učenika po odeljenju i da nastavnici dobiju status službenih lica.

Prema njenim rečima, škole bi zakonom trebalo i da dobiju autonomiju i da same odrede kada će se časovi zbog produženog raspusta nadoknaditi..

Ona je kritikovala i najave ministra da će mandat direktora škola biti neograničen i dodala da jačanje lokala znači “politizaciju škola”.

“Većina onih u školskom odboru moraju biti prosvetni radnici. Oni preuzimaju odgovornost time što odredjenu osobu predlažu za mesto direktora. Svako drugo rešenje u zakonu jeste pogrešno…”, rekla je ona.

foto: gradskibiro.rs / Marko Rupena
foto: gradskibiro.rs / Marko Rupena

Dobrivoje Marjanović iz USPRS je govoreći o tehnološkim viškovima u školama rekao da je prošle godine izvršeno 6.000 preuzimanja i da je ukrupnjeno 1.600 normi.

“Ove godine je zaživeo novi informacioni sistem (Dositej). Odjednom je izniklo nekih 8.000 radnih mesta koja su se krila u prethodnoj godini. Radna grupa je održala niz sastanaka. Tehnolškog viška je 19. septembra bilo 4.845. A trenutno je 2.450, što će reči skoro 2.400 preuzimanja je uradjeno do 31. decembra”, kazao je on.

Marjinović je rekao da je preuzimanje konstantan proces i da su od tada do danas brojke promenjene.

On je rekao da Centralna radna grupa radi nekada u nekompletnom sastavu i  konstatovao da inspekcija po prijavi Radne grupe često ne izlazi na teren.

“Nadlžni se pravdaju time da na terenu imaju manjak republičkih inspektora”, naveo je on i dodao da je indikativno da direktori iako su untvrdjene nepravilnosti u njihovom radu niu snosili nikakvu odgovornost zbog onog što nisu uradili.

On je rekao da će u sistemu sigurno biti radnika koji neće moći da budu zbrinuti i da su za njih iz ministarstva najavljene otpremnine.