fbpixelnoscript

USPRS će u petak održati konferenciju za novinare ispred Ministarstva prosvete

BEOGRAD, 29. avgusta 2017. (Beta) – Zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika u Srbiji u 750 škola 1. septembra biće skraćeni časovi, dok će na trgovima u Kraljevu, Zrenjaninu, Nišu, Somboru, Beogradu i drugim gradovima biti organizovani protesti na kojma će se izmedju ostalog zahtevati povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama i potpisivanje Protokola o zaradama na osnovu koga će plate u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka.

Predsednica USPRS Jasna Janković najavila je danas da će taj sindikat u petak, 1. septembra u Beogradu održati konferenciju za novinare ispred Ministarstva prosvete i najavila da je štrajk “samo početak sindikalnih aktivnosti u narednoj školskoj godini”.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da će od toga koliko zahtevi sindikata biti uvaženi tokom javne rasprave o Nacrtu Zakona o zaposlenima u javnim službama zavisiti i naredni potezi sindikata.

“Što se materijalnih potraživanja tiče, naša prosečna plata je 17 odsto ispod republičkog proseka i pašće mnogo niže ukoliko se ostvari ono što je predsednica Vlade pre nekoliko dana izjavila, a to je da će do kraja godine biti ukinut Zakon kojim su plate smanjene 2014… Tada ćemo mi sigurno biti ispod republičkog proseka više od 20 odsto”, navela je Janković.

Ona je ukazala da je treći razlog štrajka Pravilnik koji je ukinuo skoro 800 odeljenja i za mesec dana napravio 2.200 novih tehnoloških viškova i ostavio bez posla skoro sve male škole, odnosno škole koje imaju po 15 učenika u odeljenju.

Dobrivoje Marjanović iz USPRS kazao je da je Stručnim uputstvom koje je poslato školama ukinuto 800 odeljenja.

“To je na osnovu naših uzoraka. Ministarstvo tvrdi da to nije tako, ali ne izlazi sa svojim podacima. Iz informacionog sistema možemo da izvučemo da umesto 2.282 koliko je bilo 3. jula, sada imamo 4.574 tehnološkog viška. Što će reći da je 2.292 radnika je tokom leta postalo tehnološki višak, bilo da je to sa punim radnim vremenom ili sa umanjenjem norme”, naveo je on.

Marjanović je rekao da je tokom dva meseca 460 zaposlenih u prosveti potpuno ostalo bez posla tokom leta.

Predstavnik tog sindikata Zvonimir Jović kazao je i da se zahteva isplata naknade za korišćenje godišnjeg odmora iz 2014. godine, Svetosavskih nagrada, kao i isplata naknade kolegama koji su unosili podatke prošle godine u informacioni sistem “Dositej”.