fbpixelnoscript

Učenici OŠ Stari Grad u eko akciji pod nazivom “Drvo je život”

Učenica sedmog razreda  Osnovne škole Stari grad, Tara Stankovic, pokrenula je  projekat iz oblasti zastite životne sredine pod nazivom DRVO JE ŽIVOT.

Svake godine, u Srbiji se poseče  više od dvesta hiljada  stabala, od kojih najviše smrča i jela, a najveći broj strada upravo pred novogodišnje praznike. Da bi jedna srebrna jela dostigla visinu od 2 metra, potrebno joj je bar deset godina, a stručnjaci procenjuju da je životni vek ovog drveta oko 300 godina.


Podstaknuta   ovim poražavajucim informacijama  Tara je sa svojim drugarima iz škole i nastavnicima pokrenula akciju tokom koje će apelovati na širu javnost o pogubnom odnosu prema šumama naše zemlje.Udruženi u akciji spasavanja jelki , učenici škole će u periodu do  20.12 2016 godine u prostorijama škole organizovati izložbu jelkica koje će sami napraviti od recikliranih materijala,pisaće pesme o drveću i izlagaće likovne radove na ovu temu i na taj nacin apelovati na javnost da se ozbiljnije i odgovornije odnosi prema ovom problemu .

Uz podršku institucija koje se bave zaštitom zivotne sredine, izmedju ostalih  EGEA – evropska geografska asocijacija za studente i mlade geografe, entitet Beograd ,za mladje razrede bice organizovane  ekološke radionice u kojima ce se upoznati sa materijalima i načinima zaštite životne sredine a za starije učenike bici održana  stručna predavanja .Tokom cele akcije, u školi ce se prikazivati i filmovi na ovu temu a učenici ce imati priliku da se uz korišćenje edukativnih materijala upoznaju o načinima očuvanja prirodne sredine. Plakat koji je uradjen po ideji učenice Tare Stankovic odštampan je na recikliranom papiru i istaknut na više adresa.

Nakon proglašenja najboljih radova, Tara će sa svojim drugarima najlepše odeljenske jelkice odneti na poklon predstavnicima lokalnice zajednice i firmi, sa željom da naše jelkice od eko materijala podsecaju   da se prava lepota novogodišnjih praznika može pronaći i u odgovornom odnosu prema prirodi.