fbpixelnoscript

U susret Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

BEOGRAD, 20. oktobar 2015 (gradskibiro.rs) – Sajam knjiga u Beogradu počinje 25. oktobra i trajaće do 1. novembra, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ekskluzivnim izdanjima izdavačkih kuća, svetskim premijerama i nagrađivanim autorima.

Posebnost predstojećeg, jubilarnog, šezdesetog po redu, Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je to što je Rusija, zemlja kulture i znamenitih književnika, počasni gost.

“U skladu sa tim, a i u skladu sa svojom misijom negovanja kulturnih vrednosti i objavljivanja dela velikana, Zavod za udžbenike će se na Sajmu predstaviti izdavanjem dela Antona Pavloviča Čehova Drame”, najavila je u razgovoru za Gradski biro (gradskibiro.rs) Direktor sektora za strategiju i razvoj u Zavodu Jelena Ivanović.

Ona je rekla da je “u okviru jednotomnika, kakav ne postoji ni na ruskoj kulturno-književnoj sceni, sa najnovijim prevodom na srpski jezik pripremljen najpotpuniji izbor Čehovljevog dramskog dela”.

Priređivač knjige je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Zoran Božović, a knjiga sadrži svih četrnaest drama koje je Čehov tokom života objavio, kao i odabrane delove iz njegove prepiske.

“Zavod za udžbenike nastoji da ovakvo izdanje, shodno sadržaju koji čine Čehovljeva dela neprolazne vrednosti, bude i primer visokog estetskog likovno-grafičkog pristupa, koji dočarava Čehova kao osvedočenog klasičara, ali i kao živog savremenika. Drame su oplemenjene promišljenim dizajnom i originalnim crtežima Borisa Kuzmanovića, što je velika i neobična novina u domaćem izdavaštvu”, navode u Zavodu za udžbenike.

Zavod će na ovogodišnjem Sajmu predstaviti i Izabrana dela Branka Ćopića, kao mnoga dela iz oblasti leksikografije, istorije.

Izdavačka kuća Klet će se za 60. jubilarni Međunarodni sajam knjiga ljubiteljima knjige predstaviti sa oko 20 naslova.

U toj izdavačkoj kući navode da je između dva Sajma objavljeno 200 novih naslova, uglavnom iz oblasti obrazovnog izdavaštva -udžbenici, priručnici, dodatna nastavna sredstva, popularno-naučni časopisi.

Za svaki Sajam se pripremaju i naslovi za decu i odrasle koji ne pripadaju udžbeničkoj literaturi.

“Na dečjoj književnoj sceni nedostajala je knjiga od koje se postaje “neizgubljiv”, koja omogućava deci da saznaju ko su, odakle su, šta žele, gde bi da stignu, šta da postanu… Takvu je knjigu napisala Gordana Vlajić, podarivši joj naslov „Zaistinska srpska bajka” i podnaslov, upravo nedostajući: Knjiga od koje se postaje zauvek neizgubljiv”, navode u Kletu.

U toj kući dodaju da je književnica Jovana Kulauzov Reba proučavajući srpsku dečju književnost došla jdo zaključka da na srpskom tržištu postoji puno izdanja za decu predškolskog uzrasta, ali da u nijednoj od njih nije obrađena srpska istorija i kultura.

“Stoga je kreirala ediciju slikovnica Priče o dinastiji Nemanjića u kojima su hronološki obrađeni srpski vladari iz srednjeg veka, na zabavan i edukativan način”, dodaju u Kletu.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu Jovana Kulazov Reba će promovisati i svoju najnoviju dečju Ediciju o srpskim princezama i vladarkama.

Osim izdavača, na sajmu će biti prisutni  knjižari i distributeri, bibliotekari i mnogi pisci na svojim promocijama knjiga.

Categories Vesti