fbpixelnoscript

U Šapcu odrasli Romi zainteresovani za nastavak školovanja

ŠABAC, 18. decembra 2015. (Beta) – Šabačku Osnovnu školu Vuk Karadžić, jedinu akreditovanu ustanovu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih u regionu Mačve, trenutno pohađaju 24 učenika romske nacionalnosti starosti od 15 do 51 godine.

Za njih se školovanje odvija po ubrzanom kursu pa će tako do kraja kalendarske godine završiti 5. razred, a odmah nakon toga, u narednom polugodištu i 6. razred.

Prema rečima andragoškog asistenta te škole Božidara Katića, većina učenika je napustila redovno školovanje zbog odlaska u inostranstvo.

“Obično se ispišu iz osnovnih škola kada roditelji pokušaju da odu u inostranstvo i obično navedu da će tamo nastaviti školovanje. Većina tu šansu nikada nije dobila, često su boravili po kampovima za azilante i izgubili svaki kontakt sa školovanjem. Ovaj program je za njih druga šansa”, rekao je Katić agenciji Beta.

On je naveo da zbog zakonskih normi ove školske godine nije bilo mogućnosti za odvijanje nastave za 7. i 8. razred.

“Po zakonu najmanja grupa može da ima 15 učenika, a mi smo u prošloj školskoj godini imali 11 učenika zainteresovanih za nastavak školovanja. Očekujemo da će zato 2016. godine biti dva odeljenja 7. 8. razreda”, rekao je Katić.

Nakon završetka osnovne škole učenici se upućuju u Nacionalnu službu za zapošljavanje u Šapcu gde se za njih organizuju obuke za zanate.

Ukoliko osnovno obrazovanje završe pre navršenih 17 godina učenicima je omogućeno redovno obrazovanje u srednjim školama, ali je to pravo iskoristio samo jedan bivši učenik.

Categories Vesti