fbpixelnoscript

U Rasinskom okrugu u štrajku upozorenja tridesetak škola

KRUŠEVAC, 17. novembra 2016. (Beta) – Jednodnevnom štrajku upozorenja skraćivanjem časova na 30 minuta danas su se odazvale skoro sve članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) u Rasinskom okrugu, kojih je zamo 35, rekao je član Predsedništva tog sindikata Dobrivoje Marjanović.

On je agenciji Beta kazao da su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Kruševcu, osim jedne osnovne čije osoblje nije u članstvu USPRS.

“Štrajk upozorenja se sprovodi i u desetak škola u ostalim opštinama Rasinskog okruga. U oko 95 odsto tih škola časovi traju po 30 minuta, dok se u ostalima po naredjenju direktora zvoni na 45 minuta, a profesori drže časove od 30 minuta”, kazao je Marjanović.

Po podacima Školske uprave Kruševac, časovi su danas skraćeni u 23 od ukupno 39 osnovnih škola i u sedam od 13 srednjih škola u Rasinskom okrugu.

Marjanović, koji je u ime USPRS član radne grupe Ministarstva za praćenje angažovanja zaposlenih, rekao je da je u Srbiji u prethodne dve godine “izvršeno ukrupnjivanje norme prosvetnih radnika koji nisu radili puno radno vreme”, čime je ostvarena ušteda od 2,5 milijarde dinara godišnje.

“Svake naredne godine će biti ostvarena makar tolika ušteda, a mi i dalje radimo na tome i ušteda može biti blizu pet milijardi godišnje. Od toga tražimo da nam se povećaju plate jer niko drugi u sistemu ne štedi kao mi, odnosno ne sprovodi racionalizaciju kao mi”, kazao je Marjanović dodajući da to rade “pre svega sindikati”.

On je naveo da je Kruševac jedini grad u Srbiji koji nema nerešenih tehnoloških viškova.

“To znači da je rešen problem svih prosvetara koji su ostali bez pune norme i o tome obavestili škole”, kazao je Marjanović.

Categories Vesti