fbpixelnoscript

U prvi razred 1. septembra krenuće 68.740 dece

BEOGRAD, 22. avgusta 2015. (gradskibiro.rs) – U prvi razred 1. septembra krenuće deca rođena od marta 2008. do marta 2009. godine, a prema statističkim podacima, u tom periodu je rođeno 68.740 dece.

Prošle školske godine (2014/2015) upisano je 66.276 prvaka, navode u Ministarstvu prosvete.

Psihoterapeut za decu Oliver Vidojević rekao je danas za portal Gradski biro da će deci koja kreću u prvi razred najteže biti da se priviknu na sedenje na času koji traje 45 minuta, ali da se  zbog toga u školama prvo polugodište organizuje u smislu adaptacije.

“Prvaci će zbog toga biti najbolje dočekani. Za roditelje je važno da znaju da školska sredina ne treba da se prilagođava njihovom detetu. Deci treba da se kaže da će u školi biti drugari, ali i učiteljica koja od njih ima određena očekivanja”, naveo je Vidojević.

On je kazao da bi ostali učenici, posle raspusta koji je trajao dugo, 2,5 meseca sada trebalo da se priviknu na drugačije funkcionisanje.

“Trebalo bi da obnove gradivo, bilo bi dobro da se svakog dana ponovi nešto, da se uvede element discipline, da se to radi na predviđen način i bez pogađanja, da se to nametne, jer u školi nema pogađanja. Može da se detetu da izbor da radi nešto što više voli, da napravi na primer izbor između srpskog i matematike… i da se tako uvede kompromis”, naveo je on.

Categories Vesti