fbpixelnoscript

Sutra protest i štrajk USPRS

BEOGRAD, 16. marta 2017. (Beta) – Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) organizovaće sutra protest ispred Vlade Srbije, a izmedju ostalog zahtevaće ispunjavanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan na kraju petomesčnog štrajka 2015. godine.

“Protest će početi u 12.05. Naši članovi će u školama skratiti časove na 30 minuta i time će biti poslata jasna poruka, tražimo da se ispuni potpisano, ni više, ni manje. Pre svega Zakon o platnim razredima koji bi uneo pravdu u plaćanje budžetskih korisnika”, rekla je ranije predsednica USPRS Jasna Janković.

Ona je rekla i da se razmišlja o radikalizaciji štrajka jer punih godinu dana predstavnici USPRS ne mogu da dodju do premijera Aleksandra Vučića i počnu razgovore o dinamici ispunjavanja sporazuma ili možda nekom njegovom aneksu. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je i da će tražiti da se uradi Aneks Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti koji će podrazumevati poboljšanje položaja prosvetnih radnika.

Prema najavama USPRS protest “Čovek se veže za reč” treba da podseti koje odredbe sporazuma nisu ispunjene. Prema sporazumu koji su sindikati potpisali 2015. godine sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom, izmedju ostalog, piše da se Vlada obavezuje da će u naredne tri godine isplaćivati nagrade propisane Posebnim kolektivnim ugovorom.

U Sporazumu je definisano i da će Vlada nastojati da poveća izdvajanja za obrazovanje u skladu sa Strategijom.

Categories Vesti