fbpixelnoscript

Stanojević: Danas se distribuiraju testovi za malu maturu

BEOGRAD, 14. juna 2016. (Beta) – Testovi za malu maturu danas se distribuiraju iz Zavoda za štampanje novca u školske uprave pod jakim merama bezbednosti kako se ne bi dogodilo da testovi odu u javnost pre zakazanog polaganja, izjavila je danas rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević.

Ona je za RTS rekla da je završni ispit od novembra pripreman po strogim pravilima.

Prema njenim rečima, u prostorije u kojima se sprema završni ispit mogu da udju samo osobe koje imaju ovlašćenja i ne mogu da se unose elektronski uredjaji, što podrazumeva telefone i foto-aparate, kao i da iz te prostorije ne mogu bilo šta da iznesu.

“Testovi se čuvaju na posebnim sigurnosnim uredjajima i svi računari koji se nalaze u toj prostoriji su isključeni sa mreže”, rekla je Dragana Stanojević.
Gooreći o težini testa, ona je rekla da Zavod svake godine priprema testove veoma slične strukture i težine.
“To znači da je najveći broj zadataka osnovnog nivoa obrazovnog standarda gde su neka jednostavnija činjenična znanja ili jednostavnija praktična znanja, dok su zadaci sa srednjeg i naprednog nivoa malo složeniji i zahtevaju neke više kognitivne i misaone procese”, kaže Dragana Stanojević.
Za upis u srednje škole mali maturanti će sutra polagati test iz srpskog jezika, a u četvrtak iz matematike. U petak će rešavati kombinovani test, koji obuhvata pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Categories Vesti