fbpixelnoscript

SRPS: Umanjene zarade vode radikalizaciji štrajka

BEOGRAD, 20. marta 2015. (Beta) – Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) saopštio je danas da će u ponedeljak, 23. marta, stupiti u jednodnevnu obustavu rada ukoliko prosvetnim radnicima koji su u štrajku budu isplaćene umanjene zarade za februar.

Isto je juče najavila i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

U saopštenju SRPS navodi se da se štrajk prosvetnih radnika, koji je počeo 17. novembra 2014. godine sa minimum procesa rada, nastavlja i dalje.

Dodaje se da u Zakonu o osnovnoj školi, kao i Zakonu o srednjoj školi, ne postoji odredba kojom se za vreme štrajka u kome je obezbeđen minimum procesa rada, smanjuje zarada.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić ranije je više puta rekao da je umanjenje zarada nastavnicima zbog štrajka po zakonu.

“Ukoliko se odbijanje od plate nastavi i prilikom isplate prvog dela martovske plate (6. aprila), Predsedništvo SRPS-a će odlučiti o daljim vidovima radikalizacije štrajka”, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Predstavnici USPRS i Sindikata radnika u prosveti Srbije zatražili su 17. marta na protestu, između ostalog, i održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o situaciji o obrazovanju.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su ranije sa Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka i okončali štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

Categories Vesti