fbpixelnoscript

SRPS: Sprečeno smanjenje martovskih plata

BEOGRAD, 18. aprila 2015. (Beta) – Prosvetnim radnicima koji su u štrajku neće biti smanjene martovske plate, ali će se sa isplatom zarada kasniti, izjavio je danas predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković.

Kako je naveo u saopštenju, SRPS i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) tokom jučerašnjih razgovora sa predstavnicima Ministarstva prosvete, u poslednjem trenutku su sprečili odbijanja od martovske plate.

Brajković je istako da su bili zatečeni kada je na sastanku rečeno da će plate morati da se smanje svakom učesniku u štrajku, “jer kasnije, u pravnom smislu, to neće biti moguće”.

“Usledila je reakcija sindikata SRPS koja je, ukratko rečeno, imala za posledicu da je ministar prosvete, posle sat vremena, promenio svoju odluku. Tako će u ponedeljak, direktori škola morati ponovo da obračunavaju platu, ovog puta u punom iznosu, ali će plata za sve zaposlene kasniti jedan dan”, naveo je Brajković u pisanoj izjavi.

Dodao je i da je ministar prosvete Srđan Verbić prihvatio da govori na zajedničkoj sednici glavnih odbora SRPS i USPRS, u sredu 22. aprila, kada bi prosvetarima trebalo da objasni “ponudu u smislu materijalne pomoći”.

Posle toga, odbori sindikata će se izjasniti o njegovoj ponudi i o daljem štrajku.

Štrajk su pre pet meseci započela sva četiri reprezentativna sindikata, a sada skraćenjem časova na 30 minuta i dalje štrajkuju dva sindikata – USPRS i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Sindikati su stupili u štrajk zbog smanjenja plata za 10 odsto i lošeg stanja u prosveti.

Categories Vesti