fbpixelnoscript

SRPS: Oko 700 nastavnika sa Kosova prvi kandidati za otpremnine

BEOGRAD, 4. avgusta 2015. (Beta) – Oko 700 nastavnika sa Kosova koji godinama primaju naknadu od 8.000 dinara, a nemaju posao biće prvi kandidati za otpremnine u prosveti, saopštio je danas Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).

U saopštenju se navodi da je danas održan sastanak predstavnika prosvetnih sindikata sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem na kome je
“ministar od sindikalaca zatražio saradnju u sprovođenju predstojeće racionalizacije”.

“Kada su u pitanju najavljene otpremnine, dogovor je da se one ponude prvo starijim kolegama, a da mlađe kolege, koje nemaju punu normu, preuzmu njihova mesta. Sindikati su insistirali da ne sme biti novih konkursa za zapošljavanje i ministar je to i obećao. Prvi kandidati za otpremnine biće 700 nastavnika sa Kosova, koji godinama primaju naknadu od 8.000 dinara a nemaju posao”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da “ima oko 120 nastavnika i vannastavnog osoblja koji su potpuno izgubili posao a primaju platu, dok će samo manji broj nastavnika koji rade u nastavi dobiti ponudu za otpremnine”.

“Dogovoreno je da se, u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom, prvo formiraju liste viškova i potreba, a zatim da se na nivou školskih uprava napravi plan ukrupnjavanja, pod kontrolom mešovitih komisija. Tek posle toga bi se znalo kome bi se eventualno ponudile otpremnine”, saopštio je danas SRPS.

Sastanku su prisustvovali Slobodan Brajković iz SRPS, Jasna Janković iz Unije sidikata prosvetnih radnika Srbije, Ružica Todić Brdarić iz sindikata Nezavisnost i Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Kako se navodi, nakon sastanka, predstavnici sindikata su se dogovorili da pošalju pismo Odboru za obrazovanje Skupštine RS i Socio-ekonomskom savetu, u kome će zatražiti objašnjenje zašto se kasni sa izradom platnih razreda i izraziti bojazan po pitanju njihove realizacije, što bi moglo da ima velike posledice po obrazovanje u sledećoj godini

Categories Vesti