fbpixelnoscript

SRPS: Liste ne pokazuje gde je višak u prosveti

BEOGRAD, 18. avgusta 2015. (Beta) –  Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) ocenio je danas da se iz listi tehnloških viškova koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog obrazovanja objavilo na svom sajtu ne može zaključiti ko je u prosveti višak, ni gde je u školama manjak.

“Na objavljenim listama ne nalaze se imena radnika koji su tehnološki viškovi, tako da liste ne ispunjavaju osnovni preduslov – pravo radnika da se njegovo ime nađe na listi uz njegov pristanak, jer je njegov interes da se pozove na svoj status na listi i da shodno tome eventualno dobije posao u drugoj školi”, saopštio je SRPS.

Iz sindikata su ukazali da Ministarstvo nije objavilo liste sa slobodnim radnim mestima u pojedinim školama.

“Ministarstvo od direktora škola nije ni tražilo odgovarajuće podatke za takve liste. Time se produžava mogućnost zloupotreba direktora škola koji će, skrivajući i dalje slobodna radna mesta, moći da zapošljavaju na crno, odnosno nove radnike na određeno vreme”, upozorio je SRPS.

Taj sindikat u saopštenju je dodao da je do početka školske godine ostalo 10 dana, a da još nije počela sa radom Centralna komisija za tehnološke viškove, što kako je ocenio “dovoljno govori o ažurnosti ministra prosvete i njegovih pomoćnika”.

“Budući da ni predlozi izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja još nisu dati sindikatima na poslednje konsultacije, sindikati nemaju nikakav osnov da veruju da će Ministarstvo poštovati svoje obaveze, potpisane sa sindikatima posle štrajka”, saopštio je SRPS.

Categories Vesti