fbpixelnoscript

Sokić: Štrajk se nastavlja, zaključne ocene da rešava ministar

NOVI SAD, 24. marta 2015. (RTV.rs) – Miodrag Sokić iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da će štrajk prosvetara najverovatnije potrajati do kraja školske godine, jer je, kako je naveo, ministar prosvete Srđan Verbić pokrenuo represiju prema prosvetarima. On je kazao da to znači da će ostati skraćeni časovi od 30 minuta, ali najavio i moguću radikalizaciju štrajka koja bi mogla dovesti u pitanje zaključenje ocena, “što će onda morati da rešava ministar”.

“Mi nemamo nadu u sadašnjeg ministra, on krenuo je u represiju i mi dobro znamo šta to znači”, kazao je Sokić u emisiji “Jedan na jedan” RTV-a.

On je naveo i da je trenutno u štrajku 660 od ukupno 1.780 škola u Srbiji, odnosno polovina prosvetnih radnika. Priznaje da negativne efekte ovog protesta trpi oko 400 hiljada učenika, ali kako je istakao, ne krivicom prosvetara.

“Ako ministar prosvete četiri meseca nije u stanju da ukloni razloge štrajka, zašto bismo mi bili odgovorni za štetu koju će pretrpeti učenici”, istakao je.

Naveo je i da Sindikat kojem pripada shavata da potpuna obustava rada predstavlja kršenje zakona, ali i napominje da je to bila “reakcija na represiju ministra”.

“To je pobuna i građanska neposlušnost, To jeste kršenje zakona, i mi smo toga svesni. U Čačku i Kraljevu je to nastavljeno, jer je ministar prosvete počeo da deli škole na one koje su dobre i koje nisu i da kažnjava cele škole. Tako da svim zaposlenima, i koji su u štrajku i koji nisu, oduzme platu. I tu nema nikavog kriterijuma, samo se kaže da trezor nije pustio pare”, kazao je Sokić.

On je dodao da trenutno ne postoje nikakvi razgovori sa predstavnicima Ministarstva.

Tvrdi da zbog štrajka prosvetara neće biti izgubljena školska godina, ali da bi problem mogao nastati sa zaključenjem ocena.

“Učenici su izgubili skraćenjem časova na 30 minuta, ali godina neće propasti. Međutim, rizična situacija će postojati u situaciji ako cela škola štrajkuje i ako se pooštri štrajk, pa se nastavnici ne pojave na odeljenskom veću, jer tada postoji opasnost da ocene ne budu zaključene. Rešenje bi bilo da ocene zaključe oni nastavnici koji nisu u štrajku, ali ako ne bude kvoruma, to će onda minstar morati da reši”, ukazao je Sokić.

(vest detaljnije možete pogledati na portalu rtv.rs)