fbpixelnoscript

Sokić: Spremni smo da potpišemo kolektivni ugovor

BEOGRAD, 19. februara 2015. (Beta) – Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Miodrag Sokić izjavio je danas da je za taj sindikat neprihvatljiv Sporazum o rešavanju spornih pitanja koji je ponudilo Ministarstvo prosvete, ali da su spremni da potpišu posebni kolektivni ugovor.

“Čekamo da nas Ministarstvo pozove da potpišemo poseban kolektivni ugovor”, rekao je Sokić agenciji Beta. Govoreći o Sporazumu o rešavanju spornih pitanja u cilju prekida štrajka, koji su 11. februara sa Ministarstvom potpisali predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije i GSPRS Nezavisnost, Sokić je rekao da su i dva sindikata i Ministarstvo “obmanuli javnost”.

On je naveo da je Sporazumom predviđeno da zaposleni u drugoj polovini ove godine dobiju pomoć u visini jedne plate i da je to maksimum, ali da nije definisan minimum. “Nismo dobili finansijske garancije za to, zbog čega sumnjamo da će to biti nula”, kazao je Sokić.

Ni Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije nije prihvatio ponuđeni Sporazum Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što znači da se štrajk prosvetnih radnika nastavlja. Prema rečima Sokića, oko 85 zaposlenih u prosveti su članovi Unije i SRPS.

Štrajk prosvetnih radnika počeo je 17. novembra 2014. godine i u školama su održavani skraćeni časovi.

Categories Vesti