fbpixelnoscript

Sindikati: U štrajku upozorenja oko 1.000 škola

BEOGRAD, 25. februara 2016. (Beta) – Štrajk upozorenja danas je organizovan u oko 1.000 škola u kojima nije održan prvi čas u prepodnevnoj smeni, saopštila su tri reprezentativna sindikata prosvete.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata SRPS, SOS i GSPRS “Nezavisnost” rekli su da će se predstavnici sindikata prosvete u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije od koga o očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti.

Predsednik Sindikata obrazovanja u prosveti (SOS) Branislav Pavlović je naveo da je osnovni razlog za štrajk ne sprovodjenje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti, potpisanog prošle godine.

“Sve što je u tom sporazumu potpisano ništa nije ispunjeno, ako se ne računa onih bednih 7.000 koje su dobili svi zaposleni u prosveti i oni koji nisu učestvovali u štrajku. Znači svih 160.000 zaposlenih”, naveo je on.

Prema njegovim rečima cilj štrajka upozorenja je da se popravi položaj zaposlenih u prosveti koji je izuzetno nizak i da se dovede na nivo pre smanjenja plata.

Pavlović je kazao da bi u 2016. godini ukupno povećanje u prosveti iznosilo 12,5 ako bi se uvažili zahtevi sindikata.

“To bi bilo ukupno povećanje za celu godinu, a samo da bi se dostigao nivo od pre smanjenja plata treba 11, 1 odsto da se povećaju plate. Što znači da mi ne tražimo ništa posebno”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, veliku nesigurnost predstavljaće i rasporedjivanje u platne razrede i grupe.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kazao je da je obećano da će postojati jedinstveni platni razredi i ista cena rada.

“Medjutim, sada cena rada neće biti ista kao u ostalim delatnostima. Cena rada će biti onoliko koliko je ta delatnost dobila para od budžeta. Znači ove godine za obrazovanje smo dobili tri milijarde manje”, kazao je on i dodao da para u budžetu za prosvetu nema.

Brajković je naveo da je Zakonom o platama u javnom sektoru napravljena “improvizacija platnih razreda” i da su time ispunjene samo obaveze prema MMF-u.

On je najavio je i da će sindikati tužiti sudu Vladu Srbije jer nije ispunila preuzete obaveze iz ranije potpisanog Sporazuma.

Brajković je kazao i da će ako ne budu ispunjeni zahtevi sindikata biti održavani protesti po gradovima Srbije.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji, takodje, učestvuju u današnjem štrajku upozorenja održali su odvojenu konferenciju za novinare.

Ministarstvo prosvete tvrdi da danas prvi školski čas nije održan u oko 450 škola. Prema podacima Ministarstva dobijenim iz školskih uprava širom Srbije, štrajk upozorenja održan je u 302 osnovne škole i 151 srednjoj školi.

Zaposeni u obrazovanju stupili su danas u štrajk upozorenja jer nisu ispunjene obaveze iz Sporazuma koje su predstavnici sindikata potpisali sa predstavnicima Vlade Srbije o prekidu štrajka prošle godine. Kako je najavljeno, prvi čas neće biti održan ni u po podnevnoj smeni.

Sindikati, kao zahteve navode povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplata nagrade utvrdjene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u izosu od 5.000 dinara.

Categories Vesti