fbpixelnoscript

Sindikati SOS i SRPS: Bez prvog časa u ponedeljak u 800 škola

BEOGRAD, 30. avgusta 2017. (Beta) – U 800 škola u ponedeljak, 4. septembra neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama koji je za zaposlene u prosveti neprihvatljiv, najavili su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Na konferenciji za novinare ta dva sindikata rečeno je danas da će potpuna obustava rada i protest ispred Skupštine Srbije biti organizovan onog dana kada ;Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama udje u skupštinsku proceduru.

Predsednica SOS Valentina Ilić rekla je da su se sindikati odlučili da štrajkuju 4. septembra jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama, koji kako je rekla, derogira Posebni kolektivni ugovor i druge benefite koje su prosvetni radnici ranije postigli posle višemesečnog štrajka.

“Taj zakon derogira Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na kome smo zdušno radili i derogira Posebni kolektivni ugovor kojim smo mi dobili sve one benefite koje smo štrajkom postigli – od jubilarnih nagrada, otpremnina i ostalih zakonskih povoljnosti za zaposlene u obrazovanju”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, Nacrt zakona se odnosi na četiri sektora u javnim službama – obrazovanje, kulturu, socijalu i zdravstvo.

“Ovaj zakon povlači i zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru”, navela je i dodala da su ključna stvar plate u obrazovanju.

Ilić je navela da je prosek plata u Srbiji 43.000 dok je za zaposlene u javnim službama 49.000 dinara.

“To znači da smo mi ispod republičkog proseka negde oko 16 procenata. Sindikat obrazovanja Srbije ; obuhvata od predškolskog do visokog obrazovanja, i uvek smo skretali pažnju na nejednaku cenu rada. Uvek smo skretali pažnju da moraju da se usaglase koeficijenti”, navela je ona.

Ona je podsetila da se SOS ranije povukao iz rada o Nacrtu zakona jer su od 50 primedbi koje je sindikat uložio usvojene četiri.

Predsednik SRPS Slobodan Brajković rekao je da je 4. septembra reč o štrajku upozorenja.

“A doneli smo i odluku da se na dan kada zakon udje u skupštinsku proceduru na usvajanje, tog dana ćemo da obustavimo rad i organizovaćemo protest ispred Skupštine Srbije”, dodao je on.

Brajković je kazao da je Nacrt zakona neprihvatljiv jer nije jedinstvena cena rada svih zaposlenih u javnim službama.

Prema rečima predstavnika sindikata SOS ima nešto više od 35.000 članova, dok SRPS ima više od 12.500 članova.