fbpixelnoscript

Sindikati pitaju zašto ne učestvuju u pipremi zakona

BEOGRAD, 23. marta 2015. (Beta) – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) pozvale su danas ministra prosvete Srđana Verbića da odgovori po kojem pravnom aktu je “uskratio pravo” predstavnicima ta dva sindikata da učestvuju u izradi Zakona o platama u javnom sektoru.

USPRS i SRPS su u saopštenju upitali i po kojem aktu je uskraćeno pravo sindikatima da potpišu Poseban kolektivni ugovor, u čijoj su pripremi učestvovali.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije štrajkuju skraćivanjem časova na 30 minuta od 17. novembra prošle godine.

Ta dva sindikata su navela da su krajem fenruara prosledila dopis “od Vlade Srbije, do zaštitnika građana” s molbom da zaustave ministra Verbića “u kršenju Ustava, zakona i Međunarodnih konvencija i predstane da deli i diskriminiše prosvetne radnike”.

“Po kojem pravnom aktu države Srbije je (Verbić) uskratio pravo predstavnicima reprezentativnih sindikata (USPRS i SRPS) da učestvuju u radu timova koji rade na izradi Zakona o platama u javnom sektoru i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja?!”, upitali su sindikati.

Kako su objasnili, ministar nema pravo da uskrati predstavnicima reprezentativnih sindikata novčanu nadoknadu, čak i kada sindikat neće da potpiše Poseban kolektivni ugovor.

“Da li je ministar prosvete svestan da na ovaj način sprovodi diskriminaciju, što je zabranjeno Ustavom Srbije i mnogim zakonima.., kao i zajamčeno pravo na sindikalno organizovanje”, dodali su sindikati.

Oni su upitali zašto je Verbić januara prosvetnim radnicima u Čačku rekao da on nije kao prošli ministar Žarko Obradović, i da neće smanjivati plate tokom štrajka, a potom je direktorima škola prosledio nalog da smanje plate.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su ranije Poseban kolektivni ugovor i prekinuli štrajk u kojem su takođe učestvovali.

Categories Vesti