fbpixelnoscript

Sindikati: Čeka se odluka Vlade za prekid štrajka

BEOGRAD, 23. januara 2015. (Beta) – Ukoliko Vlada Srbije na današnjoj sednici odobri Posebni kolektivni ugovor moguć je prekid štrajka prosvetnih radnika, saopštili su predstavnici četiri reprezentativna sindikata.

“Čekamo odluku. Ukoliko ponovo bude negativna, biće to još jedan pokazatelj ko zaista želi ili ne želi da reši krizu u obrazovanju”, navodi se u zajediničkom saopštenju Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i GSPRS “Nezavisnost”. Oni su istakli da su sa resornim ministartvom usaglasili tekst Posebnog kolektivnog ugovora i da danas treba da ga odobri Vlada. Dodali su da su jučerašnji pregovori prekinuti bez završenog teksta Sporazuma, a da se zastalo tamo gde je sve i počelo – kod novca.

“Sindikati očekuju da će se razgovori nastaviti, jer se jedino za pregovaračkim stolom problemi mogu rešavati”, navodi se u saopštenju.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Oni su najavili i da će 27. januara, na dan školske slave, održati “Veliki svetosavski pohod prosvetara” kroz Beograd

Categories Vesti