fbpixelnoscript

Sindikat: Štrajk traje, Verbić nije pristao na kompromis

BEOGRAD, 6. februara 2015. (Beta) – Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je da ni nakon današnjih razgovora sa ministrom prosvete Srdjanom Verbićem o prekidu štrajka prosvetara, nije ostvaren nikakav napredak zbog, kako su naveli, nespremnosti ministra na kompromis.

“Iako su sindikati prošle nedelje imali razumevanja za argumente Ministarstva prosvete i danas predložili varijantu Sporazuma koji je prihvatljiviji nego pre sedam dana, sa druge pregovaračke strane nije bilo nikakvog pomaka. Verbić i njegovi saradnici nisu hteli da na problematičnom Sporazumu promene nijedno slovo”, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindikata Slobodan Brajković.

Kako je naveo, sindikati prosvetnih radnika su insistirali na potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora kako bi se članstvo i svi zaposleni u prosveti uverili da su neki rezultati ostvareni, ali je ministar takav predlog odbio.

“Iako su predstavnici sindikata bili spremni za razrešenje svih nedoumica, morali su da odbiju najnoviju ponudu ministarstva prosvete pošto nisu dobili garancije da će taj resor u 2015. i 2016. godini iskreno raditi na poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će sindikati tokom narednih nekoliko dana upoznati svoje članstvo sa detaljima pregovora sa predstavnicima ministarstva prosvete.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, Samostalni sindikat, Unija prosvetnih  radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Categories Vesti