fbpixelnoscript

Sindikat radnika u prosveti nastavlja štrajk

BEOGRAD, 16. februara 2015. (Beta) – Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je danas da je odbacio Sporazum o rešavanju spornih pitanja koji su predložili Vlada i ministarstvo prosvete i da članovi tog sindikata nastavljaju štrajk.

Kako se navodi u saopštenju, Predsedništvo republičkog odbora tog sindikata održalo je danas sednicu nakon koje je uputilo zahtev Vladi da odmah potpiše Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

“Taj ugovor je već potpisan od strane dva reprezentativna sindikata prosvete, pa više nema nikakvog osnova da se i Sindikatu radnika u prosveti Srbije dalje onemogućava potpisivanje istog”, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Dodaje se da taj sindikat zahteva od Vlade da se nastave pregovori u vezi sa tačkom 2. Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u cilju konkretizacije poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Ranije je i Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije odbacio ponudjeni Sporazum Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i doneo odluku o nastavku štrajka.

Štrajk prosvetnih radnika počeo je 17. novembra 2014. godine i u školama su održavani skraćeni časovi.

Predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije i GSPRS Nezavisnost potpisali su 11. februara Sporazum koji je predložila Vlada Srbije o rešavanju spornih pitanja u cilju unapređenja položaja nastavnika i prekida sstrajka, kao i Poseban kolektivni ugovor.

Categories Vesti