fbpixelnoscript

Sindikat pozvao Šarčevića da reši problem prosvetara koji štrajkuju gladju

BEOGRAD, 9. februara 2017. (Beta) – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je danas ministra prosvete Mladena Šarčevića da hitno reši problem troje prosvetnih radnika koji štrajkuju gladju ispred Vlade Srbije.

“Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozivamo da hitno, koliko danas, učini sve što je potrebno da se nepravda učinjena štrajkačima ispravi. Apelujemo da hitnim rešavanjem ovog problema spreči dalje i veće brukanje srpske prosvete i srpske države”, navodi se u saopštenju USPRS.

Taj sindikat je pozvao i svoje članove da “na odgovarajući način podrže kolege štrajkače”.

Troje prosvetnih radnika od juče štrajkuje gladju ispred Vlade Srbije, jer su im, kako navode, nepravedno oduzete licence za rad. Šarčević je juče rekao da se traži rešenje za njihov problem i da će u novom zakonu biti predvidjo da licenca bude oduzeta privremeno, pa tek onda trajno.

Forum beogradskih gimnazija saopštio je danas da su reprezentativni sindikati u prosveti, kojih ima četiri, “propustili priliku, a pre svega obavezu, da podrže ovaj individualni čin otpora”.

Forum je ocenio da su predstavnici sindikata, koji su juče u ministarstvu radili na uskladjivanju nacrta novog zakona, na vest o štrajku gladju, bili dužni da “momentalno prekinu razgovore i da se posvete podršci kolegama u štrajku”.

“Medjutim, kao i prethodnih dana, oni nisu primetili da je to njihov posao”, navodi se u saopštenju.

Categories Vesti