fbpixelnoscript

Sidikati: školska godina može biti dovedena u pitanje

BEOGRAD, 13. marta 2015. (Beta) – Predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) upozorili su danas da je pod velikim znakom pitanja završetak školske godine, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni na protestu 17. marta.

Dva reprezentativna sindikata zahtevaju od ministra prosvete Srdjana Verbića da do isplate drugog dela zarade za februar omogući sindikatima da potpišu Poseban kolektivni ugovor, kao i da povuće dopis ministarstva o umanjenju zarade prosvetarima koji štrajkuju skraćenjem časova.

Predstavnici sidikata naveli su danas na konferenciji za novinare da će postupiti u skladu sa zakonima o osnovnoj i srednjoj školi, kojim je utvrdjeno da se tokom štrajka sa obezbedjenim minimumom procesa rada održavaju samo časovi u trajanju od 30 minuta.

“To znači da se više neće držati sednice odeljenskih i nastavničkih veća, pa time ni zaključivati ocene, neće biti pripreme dece za maturske ispite, niti održavanja ispita”, navode predstavnici sindikata i dodaju da su to do sada činili nastavnici koji štrajkuju.

Predsednik (SRPS) Slobodan Brajković rekao je da ako se štrajk nastavi, školska godina ne može da se završi po zakonu.

“Ako ministarstvo smatra da 30 minuta nije dovoljno da se završe nastavni planovi i programi, onda su naša odeljenja do sada izgubila 124 časa. Nema šanse da se to nadoknadi…Ako se nastavi štrajk deca će izgubiti oko 250 časova i po zakonu školska godina ne može da se završi”, rekao je on.

Brajković je ocenio da ministar prosvete “verovatno i ide na tu kartu”.

“Ukoliko odbije od plate prosvetnim radnicima, ti prosvetni radnici nisu u obavezi da nadoknade te časove. Dakle, ponovo dolazi u pitanje završetak školska godina”, naveo je Brajković i dodao da profesori nisu u obavezi da održavaju dopunsku i dodatnu nastavu i deca neće biti pripremljena za polaganje prijemnih ispita.

“Sve vodi ka tome da ova školska godina neće da se završi, ako je ministarstvo ne završi nekim svojim dekretom”, rekao je Brajković i ukazao da je za “takvu situaciju krivo ministarstvo”.

On je podsetio da je ministar prosvete ranije uputio dopis direktorima škola u Srbiji da se prosvetnim radnicima koji su u štrajku od 19. februara odbija od plate. Brajković je naveo da neće biti odbitaka za period od 17. novembra do 18. februara.

Prema procenama, prosvetni radnici će mesečno ostati bez 6.000 dinara, koliko će im u proseku biti smanjena plata od 19. februara.

Portparol Unije SPRS Jasna Janković rekla je da je Društvo direktora škola Srbije zatražilo jasne smernice povodom dopisa o umanjenju zarada, jer je kako se ocenjuje, suprotan Zakona o štrajku.

Ona je pozvala roditelje da podrže protest prosvetara, jer se na njemu odlučuje o budućnosti obrazovanja.

Ova dva reprezentativna sindikata najavljuju protest za 17. mart. Skup će početi u 12.01 ispred Doma Narodne skupštine, odakle će krenuti u Vladu Srbije, a potom će ispred Ministrastva prosvete nastaviti protest.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić istakao je da nije reč o političkom skupu.

On je rekao da će se na skupu sindikati zatražiti ostavku ministra prosvete Srdjana Verbića, prijem kod premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao i održavanje posebne sednice skupštine.

Predstavnici SRPS i Unije SPRS traže dodatne garancije za potpisivanje Sporazuma, a kako navode, ministar prosvete potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora uslovljava potpisivanjem tog Sporazuma.

Prosvetni radnici u Srbiji štrajkuju od 17. novembra, ali su u medjuvremenu dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat Nezavisnost postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete i potpisali Sporazum o prekidu štrajka i Poseban kolektivni ugovor.

Categories Vesti