fbpixelnoscript

Sekretarijat za obrazovanje: Umanjenje cene vrtića za decu koja boluju od celijakije i ne koriste usluge ishrane

BEOGRAD, 17. mart 2017 (gradskibiro.rs) – Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će inicirati, odnosno preduzeti sve odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti kako bi se u svim predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad Beograd, deci koja boluju od celijakije i ne koriste usluge ishrane u predškolskim ustanovama, umanjila cena usluge ishrane koja se ovoj deci ne pruža u okviru delatnosti predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

“U skladu sa preporukom Zaštitnika gradjana, inicijativa se odnosi na decu koja boluju od celijakije i ne koriste usluge ishrane u predškolskim ustanovama”, rečeno je za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) u tom Sekretarijatu.

Zaštitnik gradjana je u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” iz Beograda i Sekretarijata za obrazovanje po pritužbi Ivana Terzića iz Beograda utvrdio da ta predškolska ustanova čini propust u radu što ne umanjuje novčani iznos kojim roditelji učestvuju u plaćanju cene predškolske ustanove za dete M.T koje se zbog celijakije ne hrani u vrtiću.

Ocenjeno je i da Sekretarijat čini propust u radu time što ne preduzima mere u okviru svoje nadležnosti kako bi obezbedio umanjenje cene.

Zaštitnik je u preporuci koja je u tom slučaju doneta krajem februara naveo i da je potrebno da Sekretarijat i predškolska ustanova razmotre način povraćaja sredstava za naplatu usluge deteta M.T za uslugu koja nije pružena.

Roditelji dece koja imaju celijakiju ili su netolerantna na gluten do sada su morala da donose obroke za decu.

Roditelj A. M, čije dete je intoleranto na gluten i ima alergiju na jaja, mleko, mlečne proizvode, soju i orašaste plodove, rekao je za Gradski biro da za svoje dete koje ide u vrtić na Vračaru donosi svu hranu osim voćne užine i salate.

Kako je naveo, čak ni kada su u pitanju jela u kojima nema ni jedne od namirnica na koje je dete alergično ili intolerantno u vrtiću ne ostavljaju mogućnost da dete jede pripremljenu hranu, već zahtevaju da se ručak donese.

Categories Vesti