fbpixelnoscript

Savez učitelja o promeni opisnog ocenjivanja prvaka

BEOGRAD, 28. avgusta 2015. (gradskibiro.rs) – Od 1. septembra prvake očekuje nov način opisnog ocenjivanja za obavezne predmete, dok će se izborni ocenjivati kao i do sada, kažu u Savezu učitelja Srbije.

“U dnevniku, matičnoj knjizi i đačkoj knjižici za prvi razred od 1. septembra ocene će se evidentirati kroz već definisane oblasti za sve obavezne predmete koje su u skladu sa propisanim Obrazovnim standardima za kraj prvog ciklusa osnovnog obrazovanja ili Nastavnim programom i to znakom iks”, rekli su za portal Gradskibiro (www.gradskibiro.rs) u Savezu učitelja Srbije.

U tom Savezu navode da će ocene za izborne predmete biti evidentirane kao i do sada – opisom, odnosno rečenicom koju definiše učitelj.

“Mišljenje o radu i napredovanju učenika je takođe zadržano i u novoj dokumentaciji, kroz koje će učitelji dati sveobuhvatan osvrt na sve aspekte učenikovog napretka, kako u obrazovnom, tako i u socijalnom kontekstu”, objašnjavaju u Savezu učitelja Srbije.

Kako bi se obazbedila pomoć učiteljima u stvaranju kompatibilne pedagoške dokumentacije i dnevnika za prvi rezred, Savez je publikovao Učiteljsku svesku 1, namenjenu učiteljima prvog razreda kao oblik pedagoške dokumentacije za praćenje napredovanja učenika.

“U njoj su formulisani iskazi, odnosno opisi postignuća učenika koji su grupisani u oblasti kao što su one u Dnevniku obrazovno-vaspitnog rada za prvi razred.”, navode u Savezu.

Savez učitelja Republike Srbije je 2013. godine, na osnovu stavova učiteljskih društava, inicirao rad na promeni načina evidentiranja opisnih ocena u prvom razredu.

Zbog toga je sprovedeno je istraživanje koje je doprinelo definisanju problema i mogućih rešenja, kako bi se unapredilo opisno ocenjivanje, a u isto vreme i smanjila administracija učitelja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je ove godine formiralo radnu grupu za promenu Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi.

Radnu grupu su činili predstavnici Ministarstva prosvete, nuke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Saveza učitelja Republike Srbije .

Članovi radne grupe su došli do novog rešenja za evidentiranje opisnih ocena u prvom razredu u svim dokumentima koji se smatraju obaveznom evidencijom.

Categories Vesti