fbpixelnoscript

Šarčević: Ministarstvo preduzelo mere da se Univerzitet u Prištini sa sedištem u Mitrovici očuva

BEOGRAD, 31. avgusta 2017. (Beta) – Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da želi da se u javnosti promeni percepcija o Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici kao instituciji gda se stiču lake diplome i dodao da je rektor Univerziteta smenjen, izmedju ostalog jer nije radio na razvoju tog univerziteta i nisu bile ispunjene kvote za budžetske studente.

“Razlog smene rektora je upravo nečinjenje dobrih stvari za razvoj univerziteta i nesaradnja sa ljudima koji žive u okviru tih lokalnih samouprava, formiranje privatnih fakulteta u opštinama gde žive Srbi a neispunjavanje budžetskih kvota koje je država opredelila. Da su dobro rasporedjene budžetske kvote mi bi zadržali veći broj studenata tamo”, kazao je Šarčević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je rekao da je Ministarstvo preduzelo mere da se taj Univerzitet očuva.

“Ministarstvo je preduzelo mere koje zakon daje, a to je da se primeni već treći put isti status za Unverzitet u Kosovskoj Mitrovici. Univerzitet u Prištini, izmešten u severnom delu Mitrovice je nešto što je regulisano i Rezolucijom 1244”, kazao je Šarčević.

On je rekao da Ministarstvo istražuje i rad Visoke poslovne škole u Blacu, koju vodi brat bivšeg rektora Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

“Do te mere je to korumpirano i privatizovano. Ja sam 4. i 5. septembra u Mitrovici i imam sastanke dole sa svim dekanima i v.d rektora, gospodinom Nedeljkovićem”, naveo je Šarčević i dodao da želi da se u javnosti promeni percepcija o tom univerzitetu da se tu stiču lake diplome.

Vlada Srbije razrešila je početkom avgusta dužnosti Srećka Milačića, rektora Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Za vršioca dužnosti rektora imenovan je profesor Blagoja Nedeljković sa Fakulteta tehničkih nauka.

Srećko Milačić razrešen je funkcije rektora na predlog Ministarstva prosvete, a nakon brojnih pritužbi koje su stigle na njegov rad.

U peticiji za njegovo razrešenje upućenoj Ministarstvu prosvete, koju su potpisali profesori, studenti, poslanici i predstavnici srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, navodi se da nije prijavio imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, da se neravnopravno raspoređuju budžetska mesta, kao i da je gašenjem pojedinih odeljenja u Kosovskom Pomoravlju, Gračanici, Zubinom potoku otvoren prostor da se osnivaju privatni fakulteti.

U peticiji se navodi i da je suprotno zakonskim propisima Milačić angažovan na više fakulteta, koji su konkurencija njegovom matičnom Ekonomskom fakultetu Prištinskog univerziteta.

Optužiju ga i da Ekonomski fakultet služi kao “protočni bojler” Visoke škole u Blacu, gde studenti Visoke škole nakon završene škole upisuju četvrtu godinu Ekonomskog fakulteta i tako stiču diplomu fakulteta.