fbpixelnoscript

Šarčević: Zaostajanje plata u prosveti treba smanjiti

BEOGRAD, 19. septembra 2017. (Beta) – Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da zaostajanje plata u obrazovanju treba smanjiti ali da ne može da kaže koliko će povećanje plata biti.

“Kad premijerka ne sme da kaže još uvek ne mogu ni ja. Mi smo sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) imali jako dobru radnu platformu, jer smo dosta toga uradili na polju reformi. MMF se ne bavi samo štednjama nego i reformskim procesima… S druge strane, govorili smo o tome da je to zaostajanje prosvete nužno smanjiti i popravljati”, rekao je Šarčević za RTS povodom zahteva sindikata prosvete da se plate povećaju. On je naveo i da je to nasledjeni problem koji traje decenijama.


Govoreći o Zakonu o osnovama obrazovanja i vaspitanja koji je po hitnom postupku upućen u parlament, Šarčević je rekao da taj zakon mora da reguliše, pre svega, razvojni programski način rada.

“Znači, imamo reformu obrazovanja kroz prve stavove zakona, a to je da se prelazi na sasvim drugačiji model učenja, rada putem koncepta i očekivanjem ishoda. Napuštamo učenje sadržaja i reprodukovanje istih tih stvari i to je najveća vrednost ovog zakona”, kazao je on.

Šarčević je kazao da je spremno 1.200 otpremnina za višak zaposlenih u prosveti.

“Imamo prva četiri rešena slučaja. Otpremnine su solidne – oko 8.000 evra. Zahtev za smanjenje broja odeljenja u ovom trenutku je nemoguć, jer imamo jako mala odeljenja u proseku sa 19 djaka i to je razlog što je sindikat tražio da se te mere povuku”, naveo je on.

Šarčević je rekao i da će zaposleni sa više od 65 godina morati da idu u penziju.

Govoreći o slučaju zemunske Osnovne škole “Svetozar Miletić” gde učenici tri nedelju ne idu u školu jer se roditelji protive smeni direktora, Šarčević je rekao da “će biti saglasan sa sobom da brani državu”.

“Mislim da je dosta toga spontano, i da je dosta toga organizovano. Ne može neko ko je imao inspekcijski pregled da se licitira sa državom, ovo je teže povreda, ovo je lakša povreda, ovo možete da zaboravite… ja ne mogu tako da razmišljam”, kazao je on.

Šarčević je ocenio da “opstruktivno ponašanje nema pametan odgovor”. “Očekujem da se oni urazume. Veliki deo roditelja želi da im deca idu u školu. Ovo je neka Fejsbuk revolucija… Situacija će se rešiti tako što će se oni urazumiti”, kazao je ministar.

Šarčević je naveo i da novi zakon predvidja veću odgovornost roditelja i da je predvidjeno da ako roditelj ne može da plati štetu koje je njegovo dete počinilo, može da učestvuje u društveno korisnom radu.

“I za decu se predvidjaju takve mere. Znači slomio je klupu ne mora da plati roditelj, on će da pomogne da se to popravi, da očisti lišće u školskom dvorištu… Odgovornost se uvodi i za decu i za nastavnike”, kazao je on.

Šarčević je naveo da je Zakon o visokom obrazovanju takodje po hitnom postupku upućen u skupštinu i da je cilj zakona da se uredi povezivanje privrede i univerziteta, da se pojača proces akreditacije, kao i da se reši problem predavača za IT sektor…