fbpixelnoscript

Šarčević: U septembru rešenje za materijalni položaj prosvetnih radnika

BEOGRAD, 31. avgusta 2017. (Beta) – Ministar prosete Mladen Šarčević najavio je danas da će se u toku septembra naći rešenje za materijalni položaj prosvetnih radnika.

Šarčevoć je na konferenciji za novinare rekao da traju intenzivni razgovori njega, premijerke i zaposlenih u prosveti i dodao da podržava svoje kolege i da ima veliki prostor za dijalog.

Prema njegovim rečima, materijalni polozaj prosvetnih radnika uvek je bio loš.

Na pitanje novinara da li je pre početka školske godine moglo nešto da se uradi kako bi se sprečio strajk prosvetnih radnika, Šarčević je rekao da nije i da su sindikati bili partneri u izradi svih zakona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je prosveta ispod republičkog proseka u javnoj upravi, ali je dodala da je trend bolji nego što je bio i da su plate praktično vraćene na nivo pre smanjenja od 10 odsto.

“Svi u prosveti to treba da uzmu kao veliki gest razumevanja da idemo na bolje. Mi imamo prostora za povećanje, ali nismo mogli da kažemo koliki će to procenat biti”, rekla je ona i navela da Vlada Srbije mora da razgovara sa parterima iz MMF-a.

Kako je najavljeno, zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika u Srbiji u 750 škola 1. septembra biće skraćeni časovi, dok će na trgovima u Kraljevu, Zrenjaninu, Nišu, Somboru, Beogradu i drugim gradovima biti organizovani protesti.

Na protestnim skupovima prosvetari će izmedju ostalog zahtevati povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama i potpisivanje Protokola o zaradama na osnovu koga će plate u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka.

Jednočasnovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola organizovaće prvog dana nove školske godine i članovi granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”.