fbpixelnoscript

Šarčević: Predškolsko kao rana pismenost, a ne čuvanje dece u vrtićima

BEOGRAD, 26. januara 2017. (Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević rekao je danas da će se predškolsko obrazovanje novim zakonskim rešenjima tretirati kao “rana pismenost”, a ne kao “čuvanje dece u vrtićima”, saopštilo je ministarstvo, nakon njegovog susreta sa portugalskim kolegom Tijagom Brandaom Rodrigesom. Šarčević je u Lisabonu sa portugalskim ministrom prosvete, izmedju ostalog, razgovarao i o dualnom obrazovanju i naučnoj saradnji.

Sagovornici su se saglasili da je rana pismenost veoma važna, ali da je do sada nepravedno zapostavljana.

U Portugalu je takodje u toku izmena zakonodavnog okvira, ali je namera da rana pismenost od četiri do šest godina postane zakonski obavezna, rekao je ministar Rodriges.

On je istakao da je najveći problem  ;obrazovanja to što veoma često reforme zaustavljane usled političkih promena, pa su mnogo puta kretale iznova.Veća autonomija osnovnih škola i rad na zakonskom definisanju te autonomije je nešto na čemu se u ovom trenutku radi i u Srbiji i u Portugaliji.

Ta autonomija bi prema mišljenju ministra Šarčevića, navedenoje u saopštenju, trebalo da zavisi od kvaliteta rada i znanja koje stiču učenici, dok je njegov kolega naglasio da bi u cilju dobrih rezultata u završnim godinama bilo poželjno uvesti obavezno testiranje učenika na polugodištu drugog, petog i osmog razreda.

“Kao državi u kojoj se konceptu  ;dualnog obrazovanja prvi put ozbiljno pristupilo vaša iskustava su od velikog značaja. Za kratko vreme uradili smo mnogo toga, povezali mnoge kompanije i škole, paralelno radeći na propisima koji bi trebalo da urede tu oblast obrazovanja. Prvi put plan upisa u srednje škole zasnivamo i na interesima lokalnih samouprava i kompanija”, rekao je Šarčević.

Da se plan upisa radi u saradnji sa lokalnim samoupravama uz osluškivanje potreba privrede, potvrdio je ministar Rodriges.

“U našem sistemu po završetku srednje škole učenik dobije dva sertifikata, kompanija izdaje sertifikat za praktični deo, dok škola izdaje drugi, sertifikat zaopšteobrazovni deo. Plan je da se do 2020.godine u 50 odsto škola uvede dualni sistem obrazovanja”, kazao je Rodriges.

Kada je reč o naučnoj saradnji ministri su konstatovali da je ona na veoma visokom nivou i da je za poslednje četiri godine udvostručena, navodi se u saopštenju.