fbpixelnoscript

Šarčević: Početak radova na školama u Zvečkoj i Rakovici do kraja godine

BEOGRAD, 16. avgusta 2017. (Beta) – Radovi na rekonstrukciji Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj u Zvečkoj i Pete ekonomske škole u Rakovici trebalo bi da počnu do kraja godine, izjavio je danas u Obrenovcu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Šarčević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktorka Jedinice za upravljanje projektima Vesna Vandić potpisali su danas u Obrenovcu Sporazum o saradnji na Programu modernizacije škola koji se odnosi na rekonstrukciju i proširenje kapaciteta izdvojenog odeljenja osnovne škole u Zvečkoj i srednje škole u Rakovici. ;

Govoreći o radovima na osnovnoj školi, ministar je rekao da će osim rekonstrukcije postojećih učionica biti izgradjeni novi kabineti, ali i fiskulturna sala.

“Reč je o velikoj investiciji od 1,3 miliona evra. Od kako sam ja ministar počeli su radovi na više od 60 fiskulturnih sala i biće ih još”, poručio je Šarčević.

I učenici Pete ekonomske škole u Rakovici dobiće nove kabinete, dok će postojeći biti rekonstruisani, a vrednost tih radova je 625.000 evra.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ukazao je da je Grad Beograd prošle godine uložio više od 230 miliona dinara u adaptacije i sanacije škola i istakao da tu nije kraj.

“Radimo zajedno sa Vladom na tome da se investira u svaku osnovnu i srednju školu kako bi okruženje u kojima naša deca uče bilo što bolje i što lepše”, rekao je Mali.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je današnji sporazum znači da će i naselje Zvečka dobiti novu školu.

“Imali smo četiri škole bez fiskulture sale. Izgradnju jedne je finansirala opština, novac za drugu obezbedila je Skupština Grada Beograda, za ovu u Zvečkoj Ministarstvo prosvete. Gradnja poslednje nedostajuće fiskulturne sale u Obrenovcu, u Osnovnoj školi ‘Nikola Tesla’, počeće sledeće godine, a novac će obezbediti opština i grad”, precizirao je Čučković.

Program modernizacije škola finansira se sredstvima Evropske investicione banke i započet je 2010. godine. Do sada je rekonstruisano 100 školskih objekata u celoj Srbiji. Trenutno su u toku radovi ili primopredaja u 34 objekta, dok je za 39, uključujući objekte u Zvečkoj i Rakovici, u toku tenderska procedura. Plan je da se tenderska procedura okonča do novembra ove godine.