fbpixelnoscript

Šarčević: Obnovićemo i izgraditi oko 17.000 vrtića od kredita Svetske banke

BEOGRAD, 18. maja 2017. (Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Beogradu da će oko 17.000 predškolskih ustanova u Srbiji biti obnovljeno i izgradjeno od 50 miliona dolara kredita koje je Svetska banka nakon dve godine pripreme potpisala sa tim ministarstvom.

“Novac koji smo dobili od Svetske banke namenjen je obnovi, ali i izgradnji novih predškolskih ustanova koje će povećati obuhvat dece”, rekao je Šarčević nakon otvaranja “Prolećne vašarijade” u vrtiću Ježurko u beogradskom naselju Borča tri.

Gradski menadžer Goran Vesić kazao je da će Beograd biti spreman da novim projektima konkuriše za kredit Svetske banke jer ima udeo u 40 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje i kako se izrazio, “najveći pritisak” dece koja čekaju na svoja mesta u vrtićima.

“Izaći ćemo sa novim projektima i očekujemo da će dobar deo tog novca ostati u Beogradu za rekonstrukciju predškolskih ustanova i izgradnju novih. Nadamo da će svaka beogradska opština uspeti da dobije makar još jednu ustanovu ili rekonstrukciju postojećih”, kazao je Vesić.

Komentarišući ugovore koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisalo sa Kinom, Šarčević je rekao da će Ugovor o strateškoj saradnji sa kompanijom “Huawei”  biti sproveden za “nekoliko meseci i da su ostali samo tehnički detalji”.

On je dodao i da će Srbija i Kina povećati broj stipendija i razmena za visokoškolce.

“Do sada je kvota razmene Srbije i Kine na godišnjem nivou bila 10 studenata, a sada očekujemo da će taj broj porasti na 100 studenata”, kazao je Šarčević.

Categories Vesti