fbpixelnoscript

Šarčević: Dugoročno rešiti status zaposlenih u obrazovanju

BEOGRAD, 6. decembra 2016. (Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je za podizanje nivoa kvaliteta obrazovanja u Srbiji neophodno dugoročno rešiti status zaposlenih u obrazovanju kroz ravnopravno učešće u budžetu Srbije, kao i promena drugih stvari koje će biti korisne u tom procesu.

“Srbija je jedna od slabijih, srednje razvijenih zemalja, koja pokušava da pronadje svoj evropski put. Imamo velike ambicije da podignemo nivo kvaliteta obrazovanja u našoj zemlji i da ujedno nadjemo dobar sindikalni dijalog sa predstavnicima države i Ministarstva prosvete”, rekao je Šarčević u Beogradu na otvaranju Evropske regionalne konferencije sindikata obrazovanja.

On je kazao da poznaje sve aspekte sistema obrazovanja, jer 37 godina radi u obrazovanju, navodeći da će mu to omogućiti da sa kolegama iz prosvete i Vlade Srbije pronadje “pravi put” za izgradnju stabilnog sistema sa elementima kvalitetnog obrazovanja.

“Naš predškolski sistem obrazovanja treba da značajno poveća obuhvat dece za rano školovanje, jer su deca samo u urbanim centrima obuhvaćena u dovoljnom procentu. Bavimo se izradom novog kurikuluma za uzrast od tri do pet i po godina”, rekao je ministar.

Šarčević je pohvalio prvu fazu osnovne škole ocenivši je kao “najbolji deo obrazovanja”, ali je ocenio da obrazovanje treba “popraviti” u starijim razredima osnovnih škola, kao i celokupno srednjoškolsko obrazovanje.

“Imamo talentovane djake, sjajne nastavnike”, rekao je ministar i dodao da treba raditi na povećanju motivacije nastavnika, kao i na njihovoj boljoj obuci.

Evropska regionalna konferencija sindikata obrazovanja otvorena je danas u Centru “Sava”, a okupila je više od 300 delegata i posmatrača iz oko 130 sindikata obrazovanja iz 48 evropskih zemalja.

Categories Vesti