fbpixelnoscript

SANU uskoro o nacrtu Novog zakona o visokom obrazovanju

BEOGRAD, 20. februara 2017. (Beta) –  U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u narednih mesec dana biće organizovana rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju.

Predsednik Odbora za visoko obrazovanje SANU Dušan Teodorović rekao je za današnju “Politiku” da ne zna da li je bilo koji akademik učestvovao u izradi ovog nacrta i dodao da SANU mora da kaže šta misli, jer je to vrlo važan dokument za budućnost visokog obrazovanja Srbiji.

“Zato ćemo organizovati okrugli sto s jednom jedinom tačkom – komentar novih zakonskih rešnja. Nacrt zakona nisam video, niti znam da je iko u Akademiji dobio dokument, ne znam ko je bio u radnoj grupi, ni jedan član odbora za visoko obrazovanje SANU nije bio konsultovan, niti informisan”, naveo je Teodorović.

On je izrazio bojazan da će u novom zakonu biti samo kozmetičkih promena. “Neophodno je da se resetuje čitav sistem, a to mora da bude politička odluka”, kazao je Teodorović.

On je naveo da se u budućnosti moraju sprečiti lažni doktorati, plagijati, nepotizam, hiperprodukcija nekvalitetnih profesora, neprincipijelna lobiranja i nepoštovanje etičkih normi.

“I bez navodjenja podataka možemo da kažemo da je, nažalost, veliki broj ljudi sa srpskih univerziteta publikovao u predatorskim časopisima (časopisi koji nemaju naučnu težinu)…Ne može rad da se publikuje za 24 časa i da bude dovoljna samo uplata odredjenog iznosa. Problem je što niko na veću fakulteta ne ustane i kaže – kolega je objavio u predatorskom časopisu, to se u Srbiji ne dešava”, kazao je Teodorović.

Categories Vesti