fbpixelnoscript

Sajam obrazovanja u znaku osnovaca

NOVI SAD, 28. februara 2015. (O Radio) – Na izuzetno privlačnim štandovima, najviše su se istakle srednje tehničke škole, a među njima robotičari. Ipak, tradicionalno najveće interesovanje vlada za medicinsku školu, uprkos tome što u Srbiji postoji veliki problem pri zapošljavanju medicinskog osoblja

Šta upisati, gde upisati, kakvi su prijemni i koliko su zahtevni studijski programi ili zanimljivi smerovi u srednjoj školi, bila su najčešća pitanja posetilaca na novosadskom Sajmu obrazovanja „Putokazi“.  Sajamska hala je bila prepuna, uglavnom osnovaca, koji su na Sajam pristigli i pre zvaničnog otvaranja.

Na izuzetno privlačnim štandovima, najviše su se istakle srednje tehničke škole, a među njima robotičari. Ipak, tradicionalno najveće interesovanje vlada za medicinsku školu uprkos tome što u Srbiji postoji veliki problem pri zapošljavanju medicinskog osoblja.

Učenik srednje medicinske škole u Novom Sadu Aleksandar Radonjić, zajedno sa svojim drugarima strpljivo je odgovarao na vrlo detaljna pitanja osnovaca.

“Mnoge od njih je zanimalo da li mogu da se bave medicinom ako ne podnose krv i onesveste se ako je vide. Mi im onda preporučimo smerove koji nisu tako rizični za nečije gubljenje svesti”, dovitljivo je odgovarao osnovcima Radonjić.

Pored štandova srednjih škola, ni fakulteti nisu kaskali sa svojim predstavljanjem. Iako je izostalo prisustvo nekih državnih fakulteta, na štandu Fakulteta tehničkih nauka Marketing tim se odlično pripremio, pa su tako znali da sve detalje iz pregršta smerova koje nude. Kako kažu, srednjoškolce je najviše zanimalo kako izgledaju pojedini prijemni ispiti.

“Najviše ih je zanimalo šta će sve morati da spreme za prijemni ispit za pojedine smerove, a mi smo im naravno predstavili sve naše smerove kojih ima ukupno 29, kako na osnovnim, tako i na specijalističkim studijama”, rekli su iz Marketing tima FTN-a.

Ipak, da nije reč samo o pukom informisanju gde će i kako će upisati neku školu ili fakultet, posetioci su se raspitivali i da li mogu posle završenog smera da nađu posao, kao i koliko je potrebno da pored studiranja obavljaju različite prakse.

Zbog toga su na sajmu bili i predstavnici Infostuda i Centra za karijerno savetovanje studenata, te različite studentske organizacije. Predstavnica portala Infostud Danijela Nikić kaže da vlada interesovanje mladih za IT sektor i da za ta radna mesta ima ponuda, pa samim tim vlada i veliko interesovanje za upisivanje ovog fakulteta.

“Prošle godine su najtraženiji bili IT stručnjaci, ali i drugi IT poslovi. Za te poslove ima dosta radnih mesta i broj oglasa je u toj oblasti veoma zastupljen. Što se tiče obrazovanja, tu su ekonomski, pravni i tehnički fakulteti i oni nekad premašuju upisne kvote”, rekla je Nikić i dodaje:

“Ono što nije traženo jesu deficitarna zanimanja poput fizike i hemije. Tu očigledno postoji neki problem”.

„Putokazi“ će se ponoviti u novembru, a tada, kao i sada, trajaće dva dana i ulaz će biti besplatan za sve zainteresovane buduće studente i srednjoškolce.

Categories Vesti