fbpixelnoscript

Roditelji učenika OŠ Stari grad: Ne zatvarati škole tokom raspusta

BEOGRAD, 18. jul 2016 (gradskibiro.rs) – Roditelji učenika beogradske OŠ Stari grad zatražili su od ministra prosvete, gradske uprave i svih nadležnih da se tokom raspusta prekinu “sve radnje vezane za zatvaranje škola” za koje se tvrdi da imaju manje od 400 učenika.

“U septembru nas zvanično obavestite o predlogu za racionalizaciju školskog prostora i kriterijumima na osnovu kojih je predlog donet. Pokrenite javnu raspravu na kojoj će sve zainteresovane strane izneti svoje mišljenje. Nakon javne rasprave i uzimanja u obzir argumenata svih strana donesite odluku koja će biti sprovedena po završetku školske 2016./2017. godine”, navedeno je u pismu roditelja dostavljenom portalu Gradski biro .

Roditelji učenika OŠ Stari grad saopštili su da je u martu “skovan plan” da se djaci te škole prebace u OŠ Skadarlija a da se u njihov prostor smesti Sportska gimnazija.

“Iza najave da će Skupština Beograda usvojiti dokument racionalizacije škola u Beogradu krije se jednostavan i nadasve prozaičan razlog – nesposobnost nadležnih da se reši prostorno pitanje Sportske gimnazije. Umesto da se na ozbiljan način pristupi rešavanju problema, došlo se na drugu, po pitanju demokratije i prava gradjana, mnogo destruktivniju ideju”, ocenjuju roditelji učenika OŠ Stari grad.

Oni navode da se ne protive sistemskim rešenjima, “ali kada im je vreme”.

“Sve da i Skuština Beograda usvoji plan racionalizacije škola, on ne može stupiti na snagu prvog septembra već može važiti tek od početka školske 2017. / 2018. godine.To bi dalo roditeljima vremena da se pripreme i izaberu novu školu za svoje dete. Sve drugo bilo bi grubo kršenje ljudskih i gradjanskih prava i gaženje našeg dostojanstva”, navode roditelji.

Dodaje se i da je Ministarstvo prosvete školama koje želi da zatvori odobrilo upis prvaka i spisak udžbenika što je i objavljeno na njihovom sajtu.

“Zato su mnogi roditelji već kupili knjige za novu školsku godinu a one u drugim školama ne važe. Ostaje i dalje problem za decu: nova sredina, prekinuta prijateljstva, nova učiteljica, sporo privikavanje dece sa posebnim potrebama na novu sredinu, ponovna integracija romske dece u druge kolektive i slično. Sve su ovo problemi koje stvara gradska uprava a koji za njih nisu mnogo zabrinjavajući”, ocenili su roditelji.

Oni su naveli da kada je škola Stari grad u pitanju nije tačna tvrdnja da nema 400 djaka.

“Naša zgrada ne zvrji prazna kako se moglo čuti već tu svakodnevno boravi i 400 djaka baletske škole. Pre petnaest godina smo pomogli gradu da reši problem nedostatka prostora baletske škole Lujo Davičo i otvorili im naša vrata. Njihova deca dele sa nama prostor i to bez nadoknade iako su nadlezni drugačije tvrdili”, navode roditelji.

Roditelji učenika OŠ Stari grad naveli su da podržavju borbu OŠ Djuro Strugar kojoj je, kako navode, pre neki dan predočeno da će takodje biti zatvorena.

U Gradskom sekretarijatu za obratovanje rekli su ranije za gradski Gradski biro da je izrada Studije mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova koja je, izmedju ostalog, trebalo da utvrdi koje obrazovne ustanove ne ispunjavaju zakonski osnov da imaju 400 učenika je završena, ali u ovom trenutku nema zvaničnih odluka.

“U ovom trenutku nema zvaničnih odluka. Pre donošenja konačne odluke obavljaju se razgovori sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i direktorima škola”, rekli su za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) nadležni u gradskom Sekretarijatu za obrazovanje.

Komentarišući navode roditelja dece iz osnovne škole “Stari Grad“ da se uporno zanemaruje činjenica da zgradu godinama koristi i Baletska škola “Lujo Davičo” i da se tako premašuje neophodna kvota djaka za rad škole, u Sekretarijatu objašnjavaju da su to dve različite škole i da se broj učenika ne sabira.

“Činjenica da prostor OŠ “Stari Grad“ koristi Baletska škola Lujo Davičo nije od značaja u konkretnom slučaju, jer učenici ove škole samo povremeno koriste prostor. To su dve različite škole i broj učenika se ne sabira”, navode u Sekretarijatu.

Nadležni su prošle godine zatražili izradu Studije mreže predškolskih ustanova i osnovnih škola koja je, izmedju ostalog, trebalo da utvrdi koje obrazovne ustanove imaju manje od 400 učenika. Postojanje tih škola bi bilo opravdano samo ako u krugu od dva kilometra nema druge škole.

Zbog smanjenja izdataka planirano je da se neke od škola sa malim brojem djaka presele ili ugase. Jedan od predloga bio je da oko 200 učenika OŠ “Stari grad“ od septembra pohadja nastavu u drugoj školi (Skadarlija, Mika Alas ili Braća Baruh), dok bi zgrada bila ustupljena Sportskoj gimnaziji, koja nema svoje prostorije.

Oko 305 učenika OŠ „Djuro Strugar“ pridružili bi se vršnjacima u OŠ „Ratko Mitrović“, dok bi zgradu preuzela Politehnička škola, koja već koristi prostorije na drugom spratu za teorijsku nastavu.