fbpixelnoscript

Rad devojčice iz Beograda krasi Šekspirovu rodnu kuću

Tara Stanković, učenica šestog razreda Osnovne škole Stari grad iz Beograda osvojila je prvu nagradu na medjunarodnom konkursu  Šekspirove fondacije iz Stratforda pod nazivom –  ”Napravi kartu dobrodošlice za Šekspirovu kuću  ”.

U godini kada se širom sveta  proslavlja veliki jubilej – 400 godina od smrti Vilijama Šekspira ,učenica Osnovne škole Stari grad iz Beograda , u maju mesecu prijavila se na takmičenje koje je organizovala Šekspir Fondacija iz Stratforda, rodnog mesta Vilijama Sekspira.

Ona je poslala rad, uradjen od tkanine I papira ,opšiven zlatnim koncem na adresu ove fondacije koja se bavi zšstitom lika I dela čuvenog barda. Tema konkursa bila je  predlog Karte dobrodošlice koja ce krasiti ulaz u rodnu kuću .

Tarin rad je izabran medju 200 najboljih radova iz celog sveta  I zasluzeno je poneo titulu najlepšeg  internacionalnog rada. Proglasen je Najboljim radom u medjunarodnoj kategoriji, za decu do 16 godina.

Pismo koje su nagradjenoj Tari Stanković poslali iz Šekspirove fomdacije iz Startforda stoji da ” Tarin  rad svojom lepotom oduzima dah ”.

Ova kreativna učenica  nagradjena je paketom Šekspirovih dela, i dobila je pozivnicu od strane Šekspirove fondacije , da  sa svojom porodicom  bude  gost  na otvaranju  Šekspirove kuće – muzeja   u Stratfordu, i  otvaranju izložbe gde će upravo njen rad biti izlozen  na posebnom mestu.

Inače, Vilijam Šekspir je preminuo pre 400 godina u Stratfordu na reci Ejvon, gradu u kome se i rodio i koji je svojim delom zauvek upisao u anale svetske kulturne istorije, a godišnjica smrti najpoznatijeg i najizvođenijeg svetskog dramskog pisca obeležava se u ovoj godini   kako u Velikoj Britaniji  tako I širom sveta.

foto: gradskibiro.rs/Nebojša Mandić

Categories Vesti