fbpixelnoscript

Prosvetari očekuju nastavak pregovora sa ministarstvom

BEOGRAD, 4. februara 2015. (Beta) – Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete očekuju nastavak pregovora sa Ministarstvom prosvete, kako bi se konaccno usaglasio sporazum o prekidu štrajka prosvetnih radnika, koji traje već treći mesec.

“Trenutno obe strane šalju predloge i sugestije na konačan tekst sporazuma i nadamo se da ćemo naći prihvatljivo rešenje”, kazala je agenciji Beta portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković. Ona je ukazala da je tekst posebnog kolektivnog ugovora već usaglašen, a sporazumom o prekidu štrajka treba precizirati neka rešenja za materijalni položaj zaposlenih, kao i rokove za postizanje dogovora o platnim razredima u javnom sektoru. Prema rečima Jankovićeve, sindikati su danas Ministarstvu prosvete poslali neke svoje sugestije, a do kraja nedelje očekuju odgovor i poziv za nastavak pregovora.

Reprezentativni sindikati prosvete, koji već treći mesec štrajkuju skraćenjem časova na po trideset minuta, zatražili su i da se u razgovore o njihovom materijalnom položaju uključi i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Categories Vesti