fbpixelnoscript

Prosvetari: Nismo pozvani na odlučujuće pregovore

BEOGRAD, 9. aprila 2015. (Beta) – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je da njeni predstavnici, uprkos ranijim najavama, nisu danas pozvani na pregovore o prekidu višemesečnog štrajka zaposlenih u školama.

U saopštenju se navodi da se, na poziv USPRS, u pregovore sa predstavnicima Ministarstva prosvete i nauke prošlog petka uključila i Agencija za mirno rešavanje radnih sporova, te da je na sastancima dogovoreno da se odlučujući pregovori održe danas.

Sindikat je očekivao da će na današnjem sastanku, “posle dodatnih konsultacija više ministarstava u Vladi Srbije, biti upriličen Aneks Sporazuma o rešavanju spornih pitanja”.

“Kao ozbiljni ljudi, nismo imali razloga da sumnjamo u taj dogovor, ali vas obaveštavamo da poziv nismo dobili i da, samim tim, neće biti sastanka nepomirenih strana. Ostaje nejasno, da li nisu izvršene potrebne konsultacije ili se desilo nešto drugo, ali danas svakako neće biti nikakvih pregovora”, navodi se u saopštenju.

Sindikati prosvete štrajkuju od 17. novembra tražeći, između ostalog, da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, kao i da što brže budu formirani platni razredi. Od četiri reprezentativna sindikata u štrajku skraćivanjem časova ostala su još dva.


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić kazao je danas da će plate prosvetnim radnicima koji štrajkuju sigurno biti smanjene, da će im taj novac biti vraćen onda kada nadoknade izgubljene časove, a da će naredni sastanak sa sindikatima u štrajku verovatno biti prvog radnog dana posle Uskrsa.

Verbić je kazao da nema novca da prosvetarima bude isplaćena još jedna zarada kao kompenzacija za smanjivanje zarada za 10 odsto. Sindikati navode da je posle smanjenja prosečna zarada u prosveti oko 38.000 dinara.

Categories Vesti